Pyöräily & Maastopyöräily

Maastopyöräily Pyhällä ja Luostolla

Pyöräily on sallittua sulan maan aikana useimmilla Pyhä-Luosto kansallispuiston merkityillä reiteillä. Pyöräreittejä löytyy myös kansallispuiston ulkopuolelta: Pyhällä Soutajalla ja Vuostimossa, ja Luostolla Orresokasta.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa voi sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua. Puiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä.

Isokurussa, Isokurunkankaan reiteillä sekä Noitatunturin reitin eteläosassa pyöräily on kielletty kymmenellä reittikilometrillä.

Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu muualla paitsi huolletuilla hiihtoladuilla sekä rajoitusvyöhykkeillä. Maastopyöräilijän etikettiä noudattavat ja muut retkeilijät huomioon ottavat pyöräilijät ovat tervetulleita nauttimaan kansallispuiston luonnosta. Polut ovat yhteisiä ja luonto kuuluu kaikille. Pyöräilijän on kävelijää nopeampana oltava valmis väistämään muita ja pyöräiltävä hallitulla tilannenopeudella.

Reittivinkkejä maastopyöräilyyn Pyhä-Luosto alueella ja kansallispuistossa

Pyöräily on helppo tapa tutustua alueeseen ja ympäröivään luontoon. Pyhä-Luostolla on pyöräilyreittejä jotka soveltuvat peruspyöräilijälle sekä haastettava kaipaavalle maastopyöräilijälle. Alla on koottu muutama reittivinkki.

Pyhäjärven ympäryslenkki

Ympäryslenkin voi aloittaa luontokeskus Naavan pihasta, seuraillen latupohjaa Asteliin, jossa siirrytään ajamaan maantien reunaa Pyhäjärven kylään asti. Vähän kylän jälkeen käännytään tielle, josta jatketaan Soutajan kyljessä kulkevaa latupohjaa pitkin takaisin Naavaan. Reitti on helppokulkuinen, pituus noin 16 km.

Luoston keskusta - Ukkoluosto P-paikka - Lampivaara

Reitti lähtee Luoston keskustasta kansallispuiston lähtöporteilta latupohjaa pitkin kohti Ukkoluoston P-paikkaa. Parkkipaikalta reitti lähtee edelleen latupohjana kohti Lampivaaraa. Reitti kulkee sorastettua polkua pitkin, on mäkinen, mutta muuten helppokulkuinen. Lampivaarasta avautuvat komeat maisemat ovat nousun arvoiset. Pituus yhteen suuntaan noin 5 km.

Pyhä-Suvanto-Luosto-Pyhä

Reitille voi lähteä luontokeskus Naavan pihasta seuraillen latupohjaa Soutajan kylkeen, Pyhäjärven rantaa pitkin. Pyhäjärven kylän kohdalla käännytään tielle, joka muuttuu poluksi kohti Mairivaaraa. Mairivaaran jälkeen polku laskeutuu jyrkästi ja kulkee metsäteitä pitkin kohti Suvantoa.

Kylässä kannattaa poikeita, siellä on paljon vanhoja hirsitaloja ja hieno maisema Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturirivistöön. Suvannon jälkeen jatketaan hiekka- ja metsäautoteitä kohti Orresokkaa ja Luostoa. Luostolta matka jatkuu kohti Lampivaaraa ja eteenpäin kohti Pyhälammen päivätupaa. Sieltä reitti nousee Latvavaaran kylkeen ja jatkaa Porontahtoman laavun ja Kapustan päivätuvan kautta Huttujärvelle. Huttujärveltä seurataan ensin tiepohjaa ja sitten latupohjaa Kiimaselän päivätuvalle ja edelleen Pyhän keskustaan.

Lampivaaran, Latvavaaran ja Rykimäkeron alueella on useita reittivaihtoehtoja. Reitti on paikoin vaativa, kivikkoinen ja sisältää pitkoksia, paikoin se kulkee sorastettuja osia tai Suvannon lähettyvillä hiekka- ja metsäautoteitä. Pituus noin 70 km, reittivalintojen mukaan.

Luosto-Pyhä

Reitti alkaa Luostonportilta, Luoston kyläkeskuksen tuntumasta kohti Lampivaaraa ja sieltä eteenpäin kohti Pyhälammen päivätupaa. Sieltä reitti nousee Latvavaaran kylkeen ja jatkaa Porontahtoman laavun ja Kapustan päivätuvan kautta Huttujärvelle.

Huttujärveltä seurataan ensin tiepohjaa ja sitten latupohjaa Kiimaselän päivätuvalle ja edelleen Pyhän keskustaan. Reitti on paikoin kivinen ja vaativa, paikoin sorastettu. Lampivaaran, Latvavaaran ja Rykimäkeron alueella on useita reittivaihtoehtoja. Pituus noin 35 km.

Luostotunturin ympärysreitti

Keskustasta latupohjaa pitkin Torvisen majalle (Luostonloma), sieltä latupohjaa pitkin kohti Lampivaaraan ja paluu Lampivaaran reittiä takaisin keskustaan. Pituus noin 18 km. Reitti on pääosin helppokulkuinen, muutama kivisempi kohta ja ylämäki.

Ohjelmat

Tour de Pyhä

19.5.2020 — 26.10.2021

Maastopyöräretki

25.5.2019 — 12.10.2020