Talvipyöräily

Ajankohtaista talvipyöräreiteiltä:

22.4.2022: Lämmenneiden kelien vuoksi talvipyöräreittien kunnostuskausi talvikaudella 2021-2022 on päättynyt.

Talvipyöräilyreitit Pyhällä ja Luostolla

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa mainiot mahdollisuudet latuhiihtoon, lumikenkäilyyn, talvipyöräilyyn ja talviretkeilyyn. Täällä voit saavuttaa helposti niin ikiaikaisten tunturimaisemien rauhan kuin aarniometsien tykkylumet ja aapasoiden avarat maisemat. Elämyksen takaavat monipuolinen reittiverkosto ja useat tuli- ja taukopaikat sekä tuvat latujen varsilla.

Huollettuja talvipyöräilyreittejä on Pyhä-Luostolla nyt yhteensä noin 52 km, Pyhällä 40 km ja Luostolla 12 km. Pyhällä reitit kulkevat Tunturiaavan ympäristössä Isokurun kodan, Tiaslaavun ja Porolaavun kautta. Luostolla reittejä menee ympyrälenkkinä Orrseokan ympäri kevyenliikenteen väyliä hyödyntäen, Lampivaaraan ja Ahvenlammen ympäri, sekä pistoreittinä Tikkalaavulle. Lisäksi talviretkeilijöille on olemassa myös lumikenkäreittejä, jotka on merkitty, mutta niitä ei huolleta erikseen.

Huom! Aukeilla paikoilla kulkevat reitit voivat tuulisella kelillä tuiskuta umpeen ja muuttua vaikeakulkuisiksi.

Erämaareitti Pyhän ympäri - talvipyöräilyn ja maastohiihdon yhteiskäyttöreitti

  • Avoinna viikolta 8 alkaen
  • Talvipyöräilyreitti, kulkuaika 4-6 h
  • Keskivaativa / vaativa (pituus, keliolosuhteet)
  • Pituus reittivalinnoista riippuen noin 31-33 km.
  • Reittimerkintä: Reitin alussa siniset aurausviitat, muutoin siniset talvipyöräilysymbolit.
  • Suositeltu kulkusuunta myötäpäivään
  • Reitti kulkee hiihtoladun keskiosassa, liikkuminen sallittu vain hiihtäen ja talvipyöräillen.

Pyhän erämaareitin kuvaus:

Luontokeskus Naavalta reitti kulkee aluksi kevyen liikenteen väylää myöten 600 metriä Kemijärven suuntaan. Kerontien risteyksen kohdalta ajetaan Kerontien yli ja jatketaan hiihtoladun oikealla puolella ja sinisiä aurausviittoja seuraten. Talvipyöräilyreitti erkanee ladusta seuraavasta risteyksestä oikealle, hieman kansallispuiston rajan jälkeen, kulkien vanhojen metsien läpi syvemmälle kansallispuistoon.

Reittivalinnoista riippuen on ensimmäinen taukopaikka joko Isokurun kota tai suon laidalla sijaitseva Tiaislaavu. Tiaslaavulta voi jatkaa Tunturiaavan lintutornin ohi aapasuon läpi, tai valita lyhyemmän ja metsäisemmän reitin Porolaavulle. Tähän asti reitti on kulkenut ns. monikäyttöreittinä, eli samalla reitillä saa sekä lumikenkäillä, kävellä, että pyöräillä. Porolaavulta lähtien pyöräilyreitti kulkee kulkee hiihtoladun keskiosassa seuraavat 17 km. Tällä osuudella liikkuminen sallittu vain hiihtäen ja talvipyöräillen. Pyöräilijän on siis syytä huomioida samaa reittiä kulkevat hiihtäjät. Erityisen tärkeää on reilusti hiljentää ajovauhtia loivillakin mäkiosuuksilla.

Porolaavulta seuraavat taukopaikat ovat Haarainselän ja Salmiaavan päivätuvat, joille reitti kiertelee kansallispuiston rajaa noudatellen, pääosin melko tasaisessa maastossa. Tiaslaavun ja Salmiaavan välillä on eri ikäisiä metsiä ja siellä täällä suoalueilla komeita maisemia tunturijonon suuntaan. Salmiaavan jälkeen reitti sukeltaa metsään nousten hiljakseen kohti Huttujärveä.

Huttujärven jälkeen tulee risteys, josta pääsee pistoreittinä Huttujärven vuokratuvalle. Huomioi, että vuokratuvalta eteenpäin kohti Luostoa kulkeva latu-ura on vain hiihtäjille. Huttujärven vuokratuvan risteyksestä reitti jatkaa nousemistaan ja noin 500 m päässä erkanee oikealle polku kohti Huttuloman autiotupaa ja keittokatosta. Tuvalle johtavaa polkua ei huolleta, joten se muodostuu vain kävijöiden toimesta.

Huttulomasta reitti jatkuu alamäkivoittoisesti kohti Kiimaselkää, mutta erkanee ladusta Huttujärventien pysäköintialueen jälkeen (ei aurata talvella). Pyhän erämaareitti seuraa 2 km Huttujärventien pohjaa, jota ei aurata talvisin, mutta se kunnostetaan talvipyöräilyyn soveltuvaksi (kunnostetaan harvemmin kuin latu eli kovalla lumisateella tämä reitinosa voi mennä vaikeakulkuiseksi).

Huttujärventien päättyessä Pyhä-Luosto maantielle (tie numero 962), jatkuu Pyhän erämaareitti oikealle seuraten maantietä n. 5 km kohti Pyhää. Pyhäjärven risteyksen kohdalla reitti siirtyy kevyen liikenteen väylälle jatkaen maantien suuntaisesti n. 4 km takaisin Luontokeskus Naavaan.

Tarkemmat tiedot retkeilyrakenteista, nähtävyyksistä yms. luontoon.fi-sivulta.

Kuva: Metsähallitus, Anna Pakkanen


Ohjelmat

Talvista paksupyöräilyä Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja fatbike-vuokraus

Bliss Adventure | Seikkailu arjen yläpuolelle™ | Varaa nyt blissadventure.fi

10.12.2022 — 1.5.2023

Polkaise Luoston ametistikaivokselle sähköavusteisella e-fatbikella

Lampivaaran Ametistikaivos

10.12.2022 — 8.4.2023

Sähköavusteisella fatbikella Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja e-fatbike vuokraus

Bliss Adventure | Seikkailu arjen yläpuolelle™ | Varaa nyt blissadventure.fi

10.12.2022 — 1.5.2023

Fatbike Downhill - hissiavusteista alamäkipyöräilyä Pyhällä

Bliss Adventure | Seikkailu arjen yläpuolelle™ | Varaa nyt blissadventure.fi

7.1 — 1.5.2023

Ohjelmapalveluyritykset

Bliss Adventure | Seikkailu arjen yläpuolelle™ | Varaa nyt blissadventure.fi