Ahon Jussi - Tunturin isäntä

Viisilapsisen perheen isä peri nöyrän asenteen uutteran työn tekemiseen isältään Töysän Tuurissa.

Töysän Tuurissa varttunut Juhani Jussi Aho peri uutteran työn tekemisen asenteen isältään Kustaa Edvard Aholta, joka oli käynyt Amerikassa tienaamassa perheelleen talorahat. Ostaessaan Pyhätunturi Oy:n Juhani Aholla oli omien sanojensa mukaan kädet täynnä töitä. Etelässä oli hoidettavana Helsingin Lääkärikeskuksen bisnekset, ilmavoimien everstin pesti sekä useat luottamustehtävät, muun muassa Akavassa. Kuusamossa työllisti 1970-luvun alussa hankittu Rukan hiihtokeskus. Lisäksi kotona isää odotti viisilapsinen perhe.

Ahon työrytmi jakautuikin päivä- ja yövuoroihin. Levoksi riitti neljän tunnin yöunet. ”Jussin tullessa omistajaksi kokouksia pidettiin usein yöaikaan. Hän lensi päivän viimeisellä lennolla Rovaniemelle ja lähti aamun ensimmäisellä vuorolla takaisin etelään”, Jukka Nopanen kertoo.

Yrittämisen liekki syttyi Ahossa jo pikkupoikana. Sota-aikaan hän kuivasi ja myi kessua. ”Se oli hyvä bisnes pikkupojalle.” Ensimmäisen moottoripyörän, käytetyn kolmesataakuutioisen Raleighin, hän tienasi myymällä rapuja. ”Jussi on aina tehnyt töitä aidosta yrittämisen palosta, eikä hän kaihtanut suuriakaan riskejä. Jos hän oli jotain päättänyt, se myös tehtiin”, arkkitehti Jorma Salmenkivi luonnehtii.

Lapsilleen Aho on aina antanut rohkeasti vastuuta. ”Isällä ei kaikkien eri yritysten ja luottamustehtävien keskellä ollut juurikaan aikaa keskittyä käytännön asioihin, joten niitä hän delegoi eteenpäin”, Ahon esikoispoika Kari Jussi sanoo. Hänestä tuli Pyhätunturi Oy:n toimitusjohtaja pian sen jälkeen, kun kaupat oli tehty, nykyään Kari Jussi toimii Pyhätunturi Oy:n ja Rukakeskus Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja vetovastuussa toimitusjohtajan paikalla on perheen nuorin poika Ville Aho.

Ahon kanssa työtä tehneet kollegat kuvailevat häntä sanojensa mittaiseksi mieheksi. ”Aho on pohjalaisen yrittäjän perikuva. Asioista on aina puhuttu niiden oikeilla nimillä. Kaupunki ei olisi voinut lähteä mukaan Pyhän kehityshankkeisiin ilman luotettavaa yrittäjää. Myös hänen lapsillaan on yrityksen jatkajina ollut sama henki”, Kemijärven entinen kaupunginjohtaja Timo E. Korva sanoo.

Sallan kunnanjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Kari Väyrynen oli monta vuotta Pyhätunturi Oy:n hallituksen jäsen ja mukana monissa tärkeissä kehityshankkeissa. ”Aho oli tiukka, mutta luotettava neuvottelija. Hänellä on sydän oikealla paikalla.”

Tämä tarina on julkaistu kokonaisuudessaan Pyhätunturin juhlakirjassa, joka on myynnissä esimerkiksi Hotelli Pyhätunturin vastaanotossa. Kirjan voi myös tilata sähköpostilla osoitteesta myynti@pyha.fi (hinta 25 € + postikulut).