Koe Lapin kesän parhaat puolet Luostolla

Luoston kesä – Lapin loma perheen, ystävien ja puolison kesken.

Autolla Lappiin? Koukkaa Pyhä-Luosto tunturitien kautta
Lomavinkit Luostolle
Laatuaikaa Luostolla - missä majoittua
Vieraile Lampivaaran ametistikaivoksessa
Patikoi Pyhä-Luosto kansallispuistossa
Pulikoi Ametistikylpylässä
Testaa Luoston frisbeegolfrata
Nuorten LuostoClassic- musiikkileiri 5.–11.8.2018.
Luoston maastopyöräreitit
Kesän paras lomakuva!
Vieraile naapuritunturissa Pyhällä
Autolla Lappiin? Koukkaa Pyhä-Luosto tunturitien kautta - Pyha Luostotunturitie Final C 1920X1080

Lomamatkalla Lappiin - poikkea Pyhä-Luosto tunturitielle! 

Pyhä-Luosto Tunturitie, numero 962, kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla, E75 ja E63-teiden keskiössä. Tunturitien rinnalla kulkee 12 huipun Pyhä-Luosto kansallispuisto, jonka tunturimaisemat sykähdyttävät matkaajaa.

Tunturitien varrelta löytyy kuvankauniita luonnon paikkoja sekä palveluita, joiden takia kannattaa pysähtyä, virkistäytyä ja napata ne kauneimmat lomakuvat. Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä, mutta kokemus on varmasti koukkauksen arvoinen!

Lue lisää Pyhä-Luosto tunturitiestä

Virkistävä viikonloppu tunturissa, intiimi irtiotto kahdestaan tai sporttinen seikkailu kansallispuistossa - mikä on sinun lomasi?

Lapin kesä on valoisa – kesä keskiyön auringon alla. Kun toisaalla maailmassa kesäillat pimenevät, Lapissa valoa riitää. Jos olet käynyt kesällä Luostolla, tiedätkin sen tunteen, kun et tiedä oikein onko aamu vai ilta, yö vai keskipäivä. Vilkaisu kelloon – ja hämmästys voi olla suuri! Se, jos mikä saa loman tuntumaan pidemmältä. Pitkät päivät ja yöttömät yöt antavat mahdollisuuden nauttia kauniista Lapin luonnosta mihin vuorokauden aikaan tahansa. Valoisuudesta nauttimisen lisäksi, on loma Luostolla paljon muutakin. 

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa oivat puitteet todelliseen luontolomaan! Kansallispuiston eri pituisista reiteistä voi valita vaikka joka lomapäivälle uuden seikkailun. Lampivaaran ametistikaivos puolestaan on ainoa laatuaan koko Euroopassa ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Ametistikaivosvierailuun voi yhdistää pikku patikkaretken ja retki soveltuu myös perheen pienille. Sadepäivän sattuessa kannattaa piipahtaa Ametistikylpylässä, tai naapuritunturissa Pyhällä, jossa sijaitsee yksi Suomen suosituimmista luontokeskuksista, nimittäin luontokeskus Naava!


Lomalla ollessa myös majapaikalla on väliä. Luostolta voit varata perinteisen kelomökin tai huoneiston. Mökki Luostolta on hyvä majoitusvaihtoehto, mikäli etsit mökin tuomaa omaa rauhaa, tunnelmallisia iltoja takkatulen äärellä, oman saunan löylyjä ja lappilaista mökkitunnelmaa. 


Jos kaipaat lomaasi hieman enemmän aktiviteetteja ja läheisiä palveluita Luosto tarjoaa myös hotellimajoitusta. Leppoisaa kylpylätunnelmaa sekä hemmottelua kaipaavat valitsevat Lapland Hotel Luostotunturin. Laatuaikaa kahden kesken voi puolestaan viettää Santa's Hotel Auroran tunnelmallisissa hotellihuoneissa.

Kesäloma Lapissa, luonnon helmassa nojautuu upeaan Pyhä-Luosto kansallispuistoon ja luonnossa liikkumiseen. Olemme koonneet sinulle vinkkejä Luoston lomaasi varten, ota niistä vaari ja tule  lomanviettoon Luostolle!


Oma rauha mökissä tai hotellilla

Pidät sitten mökkeilystä tai mieluummin hotellin tarjoamista palveluista, molempiin löytyy vaihtoehtoja Luostolta. 

Luoston mökit:

Luoston hotellit:

 • Lapland Hotel Luostotunturi sijaitsee kuvankauniin Luoston kelokylän keskellä. Laduille ja rinteisiin on muutaman askeleen matka ja kesäreitit lähtevät nurkalta. Viihtyisän majoituksen lisäksi hotelli tarjoavaa Ametistikylpylän hemmotteluhoitoineen, toimivat kokouspalvelut, langattoman nettiyhteyden koko hotellissa – unohtamatta monipuolista ravintolamaailmaa.
 • Santa's Hotel Aurora on pieni ja idyllinen hotelli, jossa yhdistyvät tunnelmallisen tunturimökin ja huolettoman sekä laadukkaan hotellimajoituksen parhaat puolet. Kaikissa huoneissa on oma sauna ja osassa myös oma takka. 

Tutustu Luoston majoitustarjouksiin!

Luonto

Luontoa ei voi kyllä liikaa hehkuttaa, vai mitä? Tunturin karu kauneus, kansallispuiston polut ja maiseman kantavuus kauas, ovat jotakin, mikä riittää jo täyttämään päivän. Kulje pidempi matka tai istahda kivelle. Kesäaikaan tunturit ovat pullollaan herkullisia marjoja: mustikoita, puolukoita sekä lapin kultaa eli hillaa! Tee marjaretki ja poimi marjat pakkaseen tai leivo tuoreista marjoista herkullista piirakkaa. 


Hyvinvointi

Kun arkena on kiire – ehtii lomalla hengähtää. Hieronta antaa kivan oman hetken lomaan. Lopuksi voi pulahtaa vaikka ametistikylpylän poreisiin. Voimaa saa myös metsässä kulkemisesta sekä luonnon rauhoittavasta hiljaisuudesta. 

Lappilaista ruokaa 

Luoston ravintoloista kesäaikaan palvelevat Lapland Hotel Luostotunturin ravintola Bistro sekä Ravintola Punakettu. Listalta löytyy niin pitsaa kuin burgeriakin sekä lappilaisia a la carte herkkuja. 


Ei kiirettä 

Useilla meistä on ainainen kiire –tai ainakin kiireen tunne. Luosto on tunturi, jossa voit rauhoittua. Kulkea omaan tahtiin. Olla tässä hetkessä. 


Vieraile Lampivaaran ametistikaivoksessa - Ametistikide Kesa Etusivu

 Kaivosvierailu on koko perheen elämys

Luoston tunturikeskuksen välittömässä läheisyydessä keskellä kauneinta Lapin maisemaa ja Pyhä-Luoston kansallispuistoa sijaitsee Euroopan ainoa toimiva ametistikaivos. Lampivaaran Ametistikaivos lienee ainoita jalokivikaivoksia koko maailmassa, jonne matkailijat ovat tervetulleita. Kaivoksella tunturin laella sinut johdatetaan kivien kiehtovaan maailmaan. Kuulet vuosituhansia kerrottuja tarinoita ja saat kaivaa mukaasi oman onnen ametistin.

Kesällä (kesä-lokakuussa) Lampivaaraan pääsee vaeltaen, lyhyintä reittiä Ukkoluoston P-alueelta (2,5 km) tai Rykimäkerosta lähtevää, hieman vaativampaa ja pidempää (3,3 km) vaellusreittiä pitkin. Tarvittaessa voit myös varata kuljetuksen Luoston Pienestä Kaivoskaupasta. Myös taksit ja tilausbussit voivat ajaa Lampivaaraan huoltotietä pitkin. Kansallispuistolain mukaisesti yksityisautoilu Lampivaaraan ei ole sallittua. 

Kesäaikaan (kesä-lokakuu) Ametistikaivoksella on opastettuja kierroksia on ajankohdasta riippuen 5 - 8 kertaa päivässä. Mukaan pääsee ilmoittautumalla Lampivaaran kahviolla ennen vierailua, kahviolta ostetaan myös kaivoslippu. Ohjelmat alkavat kahviolta tasatunnein.

Lampivaaran kahvio on kesäisin retkeilijöiden suosittu taukopaikka. Kahvion pihapiirissä sijaitsee Metsähallituksen huoltama, kaikille retkeilijöille avoin laavu ja tulipaikka. Kahvion läheisyydestä löytyy myös kuivakäymälät. Kahviosta saa päivittäin tuoretta ja vastaleivottua munkkia ja pullaa sekä virvokkeita.

Tutustu Ametistikaivokseen ja näe vierailuajat.

Patikoi Pyhä-Luosto kansallispuistossa - P L Kesa Rykimakuru Crop

Valitse sinulle sopiva reitti Pyhä-Luosto kansallispuistossa

Puiston upeimmat maisemat ovat saavutettavissa päiväretkillä, vaikkakin parhaiten luontoon pääsee tutustumaan pidemmällä vaelluksella. Tarjolla on helppoja merkittyjä reittejä (4–12 km) koko perheelle. Niillä luontoiluharrastuksen kipinä syttyy perheen pienimmillekin. Haasteita löytyy toisaalta myös vaativalle vaeltajalle: ylös tunturirinteille ja alas kurujen syvyyksiin vievät reitit (4–45 km) kysyvät kulkijalta askelvarmuutta, mutta palkitsevat mielen ja kehon elämyksillä.

Luoston reittejä:

Ukko-Luoston huippu, 4-6,5 km: 

Rykimäkeron reitti, 12-14 km, rengasreitti:

Luoston vaellusluontopolku, 18 km, rengasreitti:

Luosto-Yli-Luosto reitti, 8-12 km/suunta   

Pyhä-Luoston retkeilyreitti, n. 35 km/suunta

 • Sulan maan aikaan, talvella latuverkostoa mukaillen, kulkuaika 2-3 päivää
 • Keskivaativa reitti
 • Lähtöpiste: Luoston portti (retkikartta.fi) tai Luontokeskus Naava (kartta, pdf)
 • Retkeilyreitti yhdistää tunturit ja sopii myös aloitteleville vaeltajille. Ukko-Luoston näkymät, Lampivaaran ametistikaivos, Isokuru, Pyhänkasteenputous- ja lampi.
 • Lue tarkempi reittikuvaus luontoon.fi-sivustolta.
Pulikoi Ametistikylpylässä - Allas 2

Lapland Hotel Luostotunturin Ametistikylpylä

Kylpylässä on lämmintä säällä kuin säällä! Riekonmuotoisen monitoimialtaan hellivät aallot ja erilaiset hierontapisteet sekä ametistiluolan poreallas tuovat tropiikin lämmön vaikka ulkona olisi koleakin keli. Allasosaston lämpötila on miellyttävä; ilma n. 32°C ja vesi n. 30°C.

Katso Ametistikylpylän aukioloajat.

Saunaosaston suomalainen ja turkkilainen sauna yhdessä hieronta-, hoito- ja kuntosalipalvelujen kanssa rentouttavat ja kohentavat kuntoa. Vauhdikkaiden aktiviteettien jälkeen kannattaa maksimoida rentoutuminen saunaosastolla ja hyvinvointihoidoissa.LUOSTO DISCGOLF PARK

Luosto DiscGolfPark on kesällä 2016 valmistunut 18-väyläinen AA1-luokan rata. Se tarjoaa vaihtelevia haasteita kokeneillekin harrastajille. Hiihtokeskusradoille tyypilliseen tapaan koko kierroksen heittämällä pääsee kiipeämään tunturissa ylös ja alas, joten luvassa on myös kuntoilua. Jos et halua kiertää koko 2-3 tunnin kierrosta, tarjolla on myös tunnin mittainen Luoston lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Mikäli sinulla ei ole omia kiekkoja voit hakea 50 € panttia vastaan kiekkosetin Lapland Hotel LuostotunturistaSanta's Hotel Aurorasta tai Pyhä-Luosto Matkailu Oy:stä. Pantiksi käy myös ajokortti. Kadonneista vuokrakiekoista peritään 20 €/kiekko maksu. Golfrata on maksuton. 

Aloituspaikka on: Offpiste 4 Luoston rinteiden ala-asemalla.

Luosto DiscGolf Park on toteutettu Leader Pohjoisin Lappi rahoituksella.


NUORTEN LUOSTO CLASSIC 5.–11.8.2018.

Nuorten LuostoClassic on nuorille lappilaisille muusikoille suunnattu orkesterileiri. Sen päätehtävä on valmistella viikon kestävän orkesterileirin aikana konsertillinen musiikkia Nuorten LuostoClassicin pääkonserttiin lauantaiksi 11.8.2018.

Viikon aikana konsertteja myös Luostolla!

Katso tarkemmat tiedot Nuorten Luosto Classic-tapahtumasta.


Maastopyöräilyä Luostolla

Pyhä-Luoston kansallispuistossa voi sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua. Puiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä.

Tutustu Pyhä-Luosto-alueen maastopyöräreitteihin


Kesän paras lomakuva! - Luostokesa Makkaranpaisto Lampivaara

Luostolla on paljon kuvauksellisia paikkoja.  Nappaa lomakuva Luoston parhailta paikoilta:

 • Lampivaaraan huippu. Hienolla kelillä maisemat avautuvat Pyhälle saakka! Toiselta puolelta Lampivaaraa saa kuvan taustalle ikuistettua Luoston tunnetun maamerkin Luoston säätutkan sekä Ukkoluoston huipun.
 • Luoston säätutka ja mutterimaja Ukkoluoston huipulla. Saavutettavissa Ukkoluoston portaita pitkin, noin 670 porrasta muttas huipun hienot näköalat palkitsevat vaivan.
 • Ukkoluoston lava. LuostoClassicin pääkonserttipaikka mutta näyttäytyy myös lomakuvissa vaikuttavalta.
 • Rykimäkeron niliaitta ja hirsiaitta (kuvassa alla). Helposti saavutettavissa koko perheen voimin, esteetön reitti, 0,7 km/ suunta.


Luoston lomaa voi jo etukäteen fiilistellä Instagram tilillämme @visitluosto. Mikäli tahdot jakaa omat reissukuvasi, merkitse myös #arcticluosto ja #visitluosto kuviisi, niin saatamme jakaa kuvasi!

Pyhä-Luoston löydät myös Facebookista!


Luostolta naapuritunturiin Pyhälle on matkaa vain 25 km, joten Luoston-loman aikana Pyhälle voi hyvin tehdä päiväretken ja tutustua Pyhä-osaan  kansallispuistoa, luontokeskus Naavaan tai käydä tunturin huipulla Pyhän maisemahissillä.

Pyhän maisemahissi

Kesäaikaan on mahdollista päästä ihailemaan Kultakeron huipulta aukevia maisemia Pyhän tuolihissillä. Maisemahissillä nouset helposti lasten kanssa tunturia huiputtamaan ja  huippuravintola Tsokassa kannattaa piipahtaa suussa sulavilla vohveleilla. Reitin takaisin voi vaihtoehtoisesti matkata hissillä tai jalan huoltotietä pitkin.

Maisemahissi avoinna juhannuksesta lähtien tiistaista lauantaihin. Katso tarkemmat aukioloajat ja lippuhinnat.


Luontokeskus Naava

Naava on avoinna joka päivä!

Naavassa on hieno luontonäyttely Pyhä-Luoston kansallispuiston luonnosta, geologiasta ja kulttuurihistoriasta. Asiakaspalvelusta saat parhaat retkineuvot kansallispuistoon ja lähialueille. Lisäksi Naavassa tapahtuu pitkin vuotta: luontoiltoja, konsertteja, elokuvia ja paljon muuta. Café Loimun herkut, buffet lounas ja viihtyisä ympäristö tarjoavat mukavan lepotauon. Naavassa on ilmainen WLAN- yhteys ja vapaa pääsy.

Katso Naavan aukioloajat