Liikettä, luontoa ja keskiyön aurinkoa Luostolla

Koe aito Lapin kesä Luostolla.

Autolla Lappiin? Koukkaa Pyhä-Luosto tunturitien kautta
Kesä keskiyön auringon alla
Laatuaikaa Luostolla - missä majoittua
Vieraile Lampivaaran ametistikaivoksessa
Patikoi Pyhä-Luosto kansallispuistossa
Testaa Luoston frisbeegolfrata
Luoston maastopyöräreitit
Kesän paras lomakuva!
Vieraile Jaakkolan porotilalla
Vieraile naapuritunturissa Pyhällä
Autolla Lappiin? Koukkaa Pyhä-Luosto tunturitien kautta - Pyha Luostotunturitie Final C 1920X1080

Lomamatkalla Lappiin - poikkea Pyhä-Luosto tunturitielle!

Pyhä-Luosto Tunturitie, numero 962, kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla, E75 ja E63-teiden keskiössä. Tunturitien rinnalla kulkee 12 huipun Pyhä-Luosto kansallispuisto, jonka tunturimaisemat sykähdyttävät matkaajaa.

Tunturitien varrelta löytyy kuvankauniita luonnon paikkoja sekä palveluita, joiden takia kannattaa pysähtyä, virkistäytyä ja napata ne kauneimmat lomakuvat. Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä, mutta kokemus on varmasti koukkauksen arvoinen!

Lue lisää Pyhä-Luosto tunturitiestä

Matkustaminen kotimaassa kesä-syksy 2020

Matkaillessasi noudata viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Koronatilanne vaikuttaa myös Luoston alueen palveluihin. Katso Luoston koronainfo-sivu matkailijoille.

Virkistävä viikonloppu tunturissa, irtiotto kahdestaan tai retkeilyä kansallispuistossa jalkaisin tai pyöräillen

Lapin kesä on valoisa – kesä keskiyön auringon alla. Jos olet käynyt kesällä Luostolla, tiedätkin sen tunteen, kun et tiedä oikein onko aamu vai ilta, yö vai keskipäivä. Vilkaisu kelloon – ja hämmästys voi olla suuri! Se, jos mikä saa loman tuntumaan pidemmältä.

Pitkät päivät ja yöttömät yöt antavat mahdollisuuden nauttia kauniista Lapin luonnosta mihin vuorokauden aikaan tahansa. Valon lisäksi loma Luostolla paljon muutakin.

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa oivat puitteet todelliseen luontolomaan! Kansallispuiston eri pituisista reiteistä voi valita uusia seikkailuja jokaiselle päivälle.

Lampivaaran Ametistikaivos puolestaan on ainoa laatuaan koko Euroopassa ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Ametistikaivosvierailuun voi yhdistää pikku patikkaretken ja retki soveltuu myös perheen pienille. Sadepäivän sattuessa kannattaa piipahtaa naapuritunturissa Pyhällä, jossa sijaitsee yksi Suomen suosituimmista luontokeskuksista, nimittäin luontokeskus Naava!

Tutustu kesän aktiviteetteihin

Majoitus Luostolla

Lomalla ollessa myös majapaikalla on väliä. Luostolta voit varata perinteisen kelomökin tai huoneiston. Mökki Luostolta on hyvä majoitusvaihtoehto, mikäli etsit mökin tuomaa omaa rauhaa, tunnelmallisia iltoja takkatulen äärellä, oman saunan löylyjä ja lappilaista mökkitunnelmaa. Tervetuloa nauttimaan Lapin kesästä Luostolle!

Mökkejä kesällä 2020 voi vuokrata Pyhä-Luosto Matkailu Oy:n tai Adventures in Luosto kautta. Kesämökki Luostolta alk. 68€/vrk tai 395€/vko.

Tutustu Luoston mökkeihin

Oma rauha mökissä tai hotellissa

Pidät sitten mökkeilystä tai mieluummin hotellin tarjoamista palveluista, molempiin löytyy vaihtoehtoja Luostolta.

Luoston mökit:

 • Pyhä-Luosto Matkailu Oy tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja mökkilomalle. Yli 160 mökin valikoista löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Kesämökki Luostolta alk. 68€/vrk tai 395€/vko. Majapaikan voi varata helposti ja luotettavasti suoraan online-varaamosta. Halutessasi voit varata mökkisi myös myyntipalvelun kautta ja valita juuri sinulle sopivan majoituskohteen sekä toivomasi lisäpalvelut: aamiainen liinavaatteet, siivous, aktiviteetit jne.
 • Adventures in Luosto tarjoaa asiakkailleen ympäri vuoden aitoja lappilaisia kokemuksia, perinteisiä kelo-mökkejä ja luksusmajoitusta. Sopivia vaihtoehtoja löytyy niin pariskunnille, perheille kuin suuremmille ryhmille.

Tutustu Luoston mökkeihin

Luoston hotellit:

 • Lapland Hotel Luostotunturi sijaitsee kuvankauniin Luoston kelokylän keskellä. Laduille ja rinteisiin on muutaman askeleen matka ja kesäreitit lähtevät nurkalta. Viihtyisän majoituksen lisäksi hotelli tarjoavaa Ametistikylpylän hemmotteluhoitoineen, toimivat kokouspalvelut, langattoman nettiyhteyden koko hotellissa – unohtamatta monipuolista ravintolamaailmaa. Varaukset Lapland Hotels-verkkokaupasta. Alustava hotellin avausajankohta syyskuu 2020.
 • Santa's Hotel Aurora on pieni ja idyllinen hotelli, jossa yhdistyvät tunnelmallisen tunturimökin ja huolettoman sekä laadukkaan hotellimajoituksen parhaat puolet. Kaikissa huoneissa on oma sauna ja osassa myös oma takka. Alustava hotellin avausajankohta syyskuu 2020.

Tutustu Luoston majoitustarjouksiin!

Luonto

Luontoa ei voi kyllä liikaa hehkuttaa, vai mitä? Tunturin karu kauneus, kansallispuiston polut ja maiseman kantavuus kauas, ovat jotakin, mikä riittää jo täyttämään päivän. Kulje pidempi matka tai istahda kivelle. Kesäaikaan tunturit ovat pullollaan herkullisia marjoja: mustikoita, puolukoita sekä lapin kultaa eli hillaa! Tee marjaretki ja poimi marjat pakkaseen tai leivo tuoreista marjoista herkullista piirakkaa.

Hyvinvointi

Kun arkena on kiire – ehtii lomalla hengähtää. Hieronta antaa kivan oman hetken lomaan. Lopuksi voi pulahtaa vaikka ametistikylpylän poreisiin. Voimaa saa myös metsässä kulkemisesta sekä luonnon rauhoittavasta hiljaisuudesta.

Lappilaista ruokaa

Luoston ravintoloista kesäaikaan palvelevat Lapland Hotels Luostotunturin ravintola Bistro sekä Ravintola Punakettu. Listalta löytyy niin pitsaa kuin burgeriakin sekä lappilaisia a la carte herkkuja. Kesällä 2020 matkailijoita palvelee Ravintola Punakettu Luoston keskustassa. Lapland Hotels Luostotunturin ravintola Bistro avaa syyskuussa 2020.

Ei kiirettä

Useilla meistä on ainainen kiire –tai ainakin kiireen tunne. Luosto on tunturi, jossa voit rauhoittua. Kulkea omaan tahtiin. Olla tässä hetkessä.

Vieraile Lampivaaran ametistikaivoksessa - Ametistikide Kesa Etusivu

Kaivosvierailu on koko perheen elämys

Luoston tunturikeskuksen välittömässä läheisyydessä keskellä kauneinta Lapin maisemaa ja Pyhä-Luoston kansallispuistoa sijaitsee Lampivaaran Ametistikaivos. Kaivoksella tunturin laella sinut johdatetaan kivien kiehtovaan maailmaan. Kuulet vuosituhansia kerrottuja tarinoita ja saat kaivaa mukaasi oman onnen ametistin.

Kesällä (kesä-lokakuussa) Lampivaaraan pääsee vaeltaen, lyhyintä reittiä Ukkoluoston P-alueelta (2,5 km) tai Rykimäkerosta lähtevää, hieman vaativampaa ja pidempää (3,3 km) vaellusreittiä pitkin. Tarvittaessa voit myös varata kuljetuksen Luoston Pienestä Kaivoskaupasta. Myös taksit ja tilausbussit voivat ajaa Lampivaaraan huoltotietä pitkin. Kansallispuistolain mukaisesti yksityisautoilu Lampivaaraan ei ole sallittua.

Kulku kaivokselle kesällä 2020

Kesällä 2020 kulkua Lampivaaran Ametistikaivokselle suositellaan latureittiä pitkin Ukkoluoston P-paikalta ja paluu Ametistikaivoksen huoltotietä pitkin. Rykimäkeron P-paikalta lähtevää pitkospuureittiä ei suositella kuljettavaksi tänä kesänä. Näin pystytään minimoimaan matkailijoiden kohtaamistilanteen kulkureiteillä.

Kesäaikaan (kesä-lokakuu) Ametistikaivoksella on opastettuja kierroksia on ajankohdasta riippuen 5 - 8 kertaa päivässä. Mukaan pääsee ilmoittautumalla Lampivaaran kahviolla ennen vierailua, kahviolta ostetaan myös kaivoslippu. Ohjelmat alkavat kahviolta tasatunnein.

Tutustu Ametistikaivokseen ja näe vierailuajat

Lampivaaran kahvio

Lampivaaran kahvio on kesäisin retkeilijöiden suosittu taukopaikka. Kahvion pihapiirissä sijaitsee Metsähallituksen huoltama, kaikille retkeilijöille avoin laavu ja tulipaikka. Kahvion läheisyydestä löytyy myös kuivakäymälät. Kahviosta saa päivittäin tuoretta ja vastaleivottua munkkia ja pullaa sekä virvokkeita.

Patikoi Pyhä-Luosto kansallispuistossa - P L Kesa Rykimakuru Crop

Valitse sinulle sopiva reitti Pyhä-Luosto kansallispuistossa

Puiston upeimmat maisemat ovat saavutettavissa päiväretkillä, vaikkakin parhaiten luontoon pääsee tutustumaan pidemmällä vaelluksella. Tarjolla on helppoja merkittyjä reittejä (4–12 km) koko perheelle. Niillä luontoiluharrastuksen kipinä syttyy perheen pienimmillekin. Haasteita löytyy toisaalta myös vaativalle vaeltajalle: ylös tunturirinteille ja alas kurujen syvyyksiin vievät reitit (4–45 km) kysyvät kulkijalta askelvarmuutta, mutta palkitsevat mielen ja kehon elämyksillä.

Luoston reittejä:

Rykimäkeron reitti, 12-14 km, rengasreitti:

Luoston vaellusluontopolku, 18 km, rengasreitti:

Luosto-Yli-Luosto reitti, 8-12 km/suunta

Pyhä-Luoston retkeilyreitti, n. 35 km/suunta

 • Sulan maan aikaan, talvella latuverkostoa mukaillen, kulkuaika 2-3 päivää
 • Keskivaativa reitti
 • Lähtöpiste: Luoston portti (retkikartta.fi) tai Luontokeskus Naava (kartta, pdf)
 • Retkeilyreitti yhdistää tunturit ja sopii myös aloitteleville vaeltajille. Ukko-Luoston näkymät, Lampivaaran ametistikaivos, Isokuru, Pyhänkasteenputous- ja lampi.
 • Lue tarkempi reittikuvaus luontoon.fi-sivustolta.

Pidä tauko Torvisen majalla

Torvisen maja, Luoston vanhin (1957), kodikkain ja tunnelmallisin kahvila avoinna läpi syksyn. Tule vaeltaen,maastopyörällä, tai fatbikella.

Paikanpäällä paistetut munkit, majan emännän aamulla tekemät suolaiset- ja makeat piirakat (osa on tehty gluteenittomista aineosista), sekä aito nokipannukahavi odottavat sinua pysähtymään majan kuuluisan avotakan lämpöön. Ruokavalikoimassamyös kermainen lohikeitto, jota voi nauttia tunnelmallisessa tuvassa syyskuun ajan ihan joka päivä!

LUOSTO DISCGOLF PARK

Luosto DiscGolfPark on kesällä 2016 valmistunut 18-väyläinen AA1-luokan rata. Se tarjoaa vaihtelevia haasteita kokeneillekin harrastajille. Hiihtokeskusradoille tyypilliseen tapaan koko kierroksen heittämällä pääsee kiipeämään tunturissa ylös ja alas, joten luvassa on myös kuntoilua. Jos et halua kiertää koko 2-3 tunnin kierrosta, tarjolla on myös tunnin mittainen Luoston lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Mikäli sinulla ei ole omia kiekkoja voit hakea 50 € panttia vastaan kiekkosetin Lapland Hotel Luostotunturista tai Santa's Hotel Aurorasta. Pantiksi käy myös ajokortti. Kadonneista vuokrakiekoista peritään 20 €/kiekko maksu. Golfrata on maksuton. Kesällä 2020 kiekkoja voi vuokrata Luoston Ametistikaupalta.

Aloituspaikka on: Offpiste 4 Luoston rinteiden ala-asemalla.

Luosto DiscGolf Park on toteutettu Leader Pohjoisin Lappi rahoituksella.

Maastopyöräilyä Luostolla

Pyhä-Luoston kansallispuistossa voi sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua. Puiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä.

Tutustu Pyhä-Luosto-alueen maastopyöräreitteihin

Pyhä-Luosto MTB- maastopyöräkisat järjestetään 29.8.2020. Kisassa kolme eri pituutta vaihtelevassa maastossa: Pyhäjärven kierros 15 km, Latvavaaran kierros 49 km ja Luoston kierros 81 km. Osallistu ja ota tuntumaa Pyhän ja Luoston maastopyöräreitteihin!

Kesällä 2020 pyöriä voi vuokrata Luostolta Ametistikaupasta.

Kesän paras lomakuva! - Luostokesa Makkaranpaisto Lampivaara

Luostolla on paljon kuvauksellisia paikkoja. Nappaa lomakuva Luoston parhailta paikoilta:

 • Lampivaaraan huippu. Hienolla kelillä maisemat avautuvat Pyhälle saakka! Toiselta puolelta Lampivaaraa saa kuvan taustalle ikuistettua Luoston tunnetun maamerkin Luoston säätutkan sekä Ukkoluoston huipun.
 • Luoston säätutka ja mutterimaja Ukkoluoston huipulla. Uudet lemmikkiystävälliset portaat vievät huipulle.
 • Ukkoluoston lava. LuostoClassicin pääkonserttipaikka mutta näyttäytyy myös lomakuvissa vaikuttavalta.
 • Rykimäkeron niliaitta ja hirsiaitta (kuvassa alla). Helposti saavutettavissa koko perheen voimin, esteetön reitti, 0,7 km/ suunta.

  Luoston lomaa voi jo etukäteen fiilistellä Instagram tilillämme @visitluosto. Mikäli tahdot jakaa omat reissukuvasi, merkitse myös #arcticluosto ja #visitluosto kuviisi, niin saatamme jakaa kuvasi!

  Pyhä-Luoston löydät myös Facebookista!

  Jaakkolan porotilan kesäkahvila

  Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa voi poiketa nauttimassa jäätelöä, virvokkeita tai esimerkiksi muurikkalättyjä suolaisin ja makein täyttein.

  Kahvila on auki 1.7. - 27.9.2020 tiistaista lauantaihin klo: 10:00 - 15:00.

  POROTILAN ELÄMYKSELLINEN MOBIILIKIERROS JA IHANAT ELÄINASUKKAAT

  Tutustu porotilan värikkääseen historiaan, poron sielunelämään sekä porotilan eläinasukkaisiin elämyksellisellä mobiilikierroksella! Omatoimisesti tehtävä mobiilikierros johdattaa vierailijan tapaamaan tilan ihania eläinasukkaita sekä kuulemaan elämänmakuisia tarinoita Jaakkolan tilan historiasta. Kierros aloitetaan vanhaan talliin rakennetusta näyttelystä, joka esittelee tilan vaiherikasta historiaa nykytekniikkaa hyödyntäen.

  Avoinna kesäkahvilan aukioloaikojen puitteissa. Hinta: 5€/lapset, 7€/aikuiset. Alle 3.v lapset ilmaiseksi.

  Luostolta naapuritunturiin Pyhälle on matkaa vain 25 km, joten Luoston-loman aikana Pyhälle voi hyvin tehdä päiväretken ja tutustua Pyhä-osaan kansallispuistoa ja luontokeskus Naavaan.

  Luontokeskus Naava

  Naavassa on hieno luontonäyttely Pyhä-Luoston kansallispuiston luonnosta, geologiasta ja kulttuurihistoriasta. Asiakaspalvelusta saat parhaat retkineuvot kansallispuistoon ja lähialueille. Lisäksi Naavassa tapahtuu pitkin vuotta: luontoiltoja, konsertteja, elokuvia ja paljon muuta. Café Loimun herkut, buffet lounas ja viihtyisä ympäristö tarjoavat mukavan lepotauon. Naavassa on ilmainen WLAN- yhteys ja vapaa pääsy.

  Katso Naavan aukioloajat