Koe Lapin ruska Luostolla

Ruska näyttäytyy Lapissa kauneimmin ja tunturien maaruska on erityisen kaunis. Pyhä-Luoston kansallispuistossa pääsee ihailemaan tunturimaisemia ja ruskaa aitiopaikalta, sillä monentasoiset reitit soveltuvat erityisesti päiväretkiin ja jokaiselle kulkijalle on valittavana juuri itselle soveltuvia reittejä.

Pyhä-Luosto Tunturitie
Tärpit Luoston ruskalomaan!
Missä majoittua Luostolla
Maastopyöräilyä Luostolla
Frisbeegolf
Luoston vuokravälineet
Matkusta Luostolle
Luoston ravintolat

Pyhä-Luosto Tunturitie, numero 962, kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla, E75 ja E63-teiden keskiössä. Tunturitien rinnalla kulkee 12 huipun Pyhä-Luosto kansallispuisto, jonka tunturimaisemat sykähdyttävät matkaajaa.

Tunturitien varrelta löytyy kuvankauniita luonnon paikkoja sekä palveluita, joiden takia kannattaa pysähtyä, virkistäytyä ja napata ne kauneimmat lomakuvat. Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä, mutta kokemus on varmasti koukkauksen arvoinen!

Tutustu Pyhä-Luosto Tunturitiehen

Lapin ruska

Ruska nousee syyskuun alkupuolella päivä päivältä öiden viiletessä soilta tunturiin. Kauneimmillaan värinäytelmä on syyskuun puolivälin aikoihin, joskus kuun lopulla. Ilmiö syntyy valon hiipumisesta ja ilman kylmenemisestä. Kasvit valmistautuvat pitkään talveen, lehtivihreä kulkeutuu lehdistä oksiin, runkoon ja juuriin, ja näin väriaineet pääsevät hehkumaan lehdissä. Mitä kovemmat yöpakkaset ja kuivemmat ilmat ovat, sitä kirkkaampi on väriloisto. Koivu muuttuu heleänkeltaiseksi, haapa punastuu, ja riekonmarjan, mustikan sekä juolukan lehdet kirkuvat punaisina.

Revontulet - Bongaa Aurora Alertin avulla

Syksyllä voi oikeiden sääolosuhteiden vallitessa bongata revontulet jo syyskuun hämärtyvinä iltoina ja pimeinä öinä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kuluttaa koko yötä odotellen revontulien ilmestymistä - aktivoi puhelimeesi Aurora Alert Realtime-revontulien hälytysjärjestelmä valvomaan taivasta puolestasi.

Aurora Alert Realtime -revontulihälytysjärjestelmä aktivoidaan omaan mobiiililaitteeseen osoitteessa: luosto.auroraalert.fi Palvelun käyttäminen maksutta edellyttää datayhteyttä. Halutessasi voit hyödyntää myös alueen yritysten tarjoamia wifi-verkkoja.

Kytkettyäsi palvelun päälle antaa laitteesi äänimerkkihälytksen, kun revontulet ovat nähtävillä taivaalla. Muista sallia järjestelmän antamat hälytykset ja pidä äänet päällä laitteessasi.

Mitä voit kokea ruskan aikaan Luostolla:

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa mainiot mahdollisuudet päiväretkeilyyn
sekä pieniin vaelluksiin kaikkina vuodenaikoina. Täällä
voit saavuttaa helposti niin ikiaikaisten tunturimaisemien rauhan
kuin aarniometsien ja aapasoiden luonnon rikkaudenkin. Elämyksen takaavat monipuolinen reittiverkosto, useat tuli- ja taukopaikat sekä tuvat polkujen varsilla

Lyhyen matkan (alle 10 km) retkikohteet:

Torvisen maja - Luoston vanhin retkeilymaja
Talviaikaan suosittu kahvila Torvisen maja avaa ovensa ruskaan. Torvisen maja on jo itsessään nähtävyys, sillä se on Luoston vanhin retkeilymaja, perustettu vuonna 1957. Paikanpäällä tehdyt munkit, majan emännän aamulla tekemät suolaiset- ja makeat piirakat, sekä aito nokipannukahavi odottavat sinua pysähtymään majan kuuluisan avotakan lämpöön. Torvisen majalle pääsee helposti latupohjaa pitkin kävellen tai pyöräillen, matka on n. 5 km/ suunta.

Tikkalaavu- Lähilaavusi Luostolla
Tikkalaavu sijaitsee rauhallisessa männikössä, Ukko-Luoston rinteen kainalossa. Laavulta voit ihailla metsän siimeksessä nousevaa rakkaista rinnettä, maaruskan värejä ja kenties tervehtiä vieraaksi saapuvaa kuukkelia. Laavulta lähtevää polkua seuraten pääsee katselemaan maisemia Ukko-Luoston huipulta tai voi jatkaa tunturin yli Luoston vaellusluontopolkua pitkin. Tikkalaavulle pääsee seuraamalla latupohjaa Luostolta Torvisen Majaa kohti. Matkaa tulee hotellilta 1,3 km ja Luoston portilta 800 metriä.

Lampivaaran ametistikaivos- kaiva oma onnenametistisi
Kesällä (kesä-lokakuussa) Lampivaaraan pääsee vaeltaen, lyhyintä reittiä Ukkoluoston P-alueelta (2,5 km) tai Rykimäkerosta lähtevää, hieman vaativampaa ja pidempää (3,3 km) vaellusreittiä pitkin. Opastettuja kierroksia on ajankohdasta riippuen 5 - 8 kertaa päivässä. Mukaan pääsee ilmoittautumalla Lampivaaran kahviolla ennen vierailua, kahviolta ostetaan myös kaivoslippu. Ohjelmat alkavat kahviolta tasatunnein. Tutustu Ametistikaivokseen ja näe vierailuajat.

Marjanpoiminta ja sienestys

Syyskuussa tunturin marjat ovat parhaimmillaan ja sääsketkään eivät ole enää kiusana. Mustikkaa ja variksenmarjaa eli kaarnikkaa löytyy pitkälle syksyyn tunturien rinteiltä, puolukassa ja sienessä voi käydä Luoston kangasmetsissä. Jokamiehen oikeudet takaavat sen että kaikilla on yhtäläinen oikeus marjastukseen ja sienestykseen, kunhan et aiheuta haittaa ympäristölle.

Luonnon tarkkailu

Saukko ja karhu kuuluvat Pyhä-Luoston vakituisiin eläinasukkaisiin. Suurten suoalueiden reunamilla saatat nähdä laiduntavia hirviä ja tuntureiden rinteillä luppoa ja naavaa etsiviä poroja. Luostolta on tavattu 128 lintulajia, joista retkeilijä saattaa kohdata esimerkiksi kuukkelin viheltelemässä vanhan männyn oksalla. Petolinnuista voit nähdä piekanan, joka kaartelee tunturiketjun kerojen ympärillä myyräaterian toivossa.

Vinkki: Haluatko tietää, mitä lintuja Pyhä-Luoston alueella on viime aikoina nähty? Katso tuoreimmat lintuhavainnot. Palvelun tarjoaa Metsähallituksen Luontoon.fi-verkkopalvelu. Sivu on tuotettu BirdLife Suomen Tiira-lintuhavaintojärjestelmän avulla.

Luoston retkeilykarttoja myyvät Lapland Hotels Luostotunturi sekä Santa's Hotel Aurora.

Missä majoittua Luostolla - Pl Matkailu Terassi Web 153

OMA RAUHA MÖKISSÄ TAI HOTELLILLA

Pidät sitten mökkeilystä tai mieluummin hotellin tarjoamista palveluista, molempiin löytyy vaihtoehtoja Luostolta.

Luoston mökit:

  • Pyhä-Luosto Matkailu Oy tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja mökkilomalle. Yli 160 mökin valikoista löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Majapaikan voi varata helposti ja luotettavasti suoraan online-varaamosta. Halutessasi voit varata mökkisi myös myyntipalvelun kautta ja valita juuri sinulle sopivan majoituskohteen sekä toivomasi lisäpalvelut: aamiainen liinavaatteet, siivous, aktiviteetit jne.
  • Lapland Hotel Luostotunturin kelomajat: Tunnelmallinen aito kelomaja hotellipalveluilla vain noin 300 metrin etäisiyydellä hotellista, kansallispuiston läheisyydessä. Majoitushintoihin sisältyy aamiainen päivittäin ) sekä liinavaatteet pedattuna ja loppusiivous. Varaa Lapland Hotels verkkokaupasta. Majoituksen hinta vaihtelee sesongeittain ja varaustilanteen mukaan.
  • Adventures in Luosto tarjoaa asiakkailleen ympäri vuoden aitoja lappilaisia kokemuksia, perinteisiä kelo-mökkejä ja luksusmajoitusta. Sopivia vaihtoehtoja löytyy niin pariskunnille, perheille kuin suuremmille ryhmille. Mökkitarjous 2 hlölle alk. 82€/vrk.

Luoston hotellit:

  • Lapland Hotel Luostotunturi sijaitsee kuvankauniin Luoston kelokylän keskellä. Laduille ja rinteisiin on muutaman askeleen matka ja kesäreitit lähtevät nurkalta. Viihtyisän majoituksen lisäksi hotelli tarjoavaa Ametistikylpylän hemmotteluhoitoineen, toimivat kokouspalvelut, langattoman nettiyhteyden koko hotellissa – unohtamatta monipuolista ravintolamaailmaa. Varaa Lapland Hotels-verkkokaupasta.
  • Santa's Hotel Aurora ja lasi-iglut on pieni ja idyllinen hotelli, jossa yhdistyvät tunnelmallisen tunturimökin ja huolettoman sekä laadukkaan hotellimajoituksen parhaat puolet. Kaikissa huoneissa on oma sauna ja osassa myös oma takka.

Tutustu Luoston majoitustarjouksiin

Maastopyöräilyä Luostolla - Pl Matkailu Maastopyöräily Web 103

Pyhä-Luostolla maastopyöräreittejä 170 km

Pyhä-Luoston kansallispuiston viime vuonna valmistunut uusi järjestyssääntö mahdollistaa pyöräilyn entistä laajemmalla alueella. Kansallispuiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä. Itse kansallispuistossa saa sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua.

Tutustu maastopyöräilyyn ja reittikarttaan

Luostotunturin valloitus

Tämä vaativa, musta reitti, lähtee rinteiden alaosasta ylöspäin ja kaartaa rinteen jyrkentyessä alhaalta katsoen oikealle huoltoreitille, jota pitkin mutkittelee jyrkän osuuden ylös. Tämän jälkeen reitti loivenee mutta on nousua koko matkan ylös saakka. Huipulla vaivan korvaavat mahtavat näkymät. Reitti on päällystetty ja ylhäällä isompaa soraa. Huipulla pääsee ajamaan aina säätutkalle saakka, näkymät ovat 360 astetta mahtavat! Kovakuntoinen voi polkea ylös saakka, harrastaja joutuu taluttamaan osan matkasta. Paluureitti tulee samaa reittiä ja ylhäältä laskeutuva on väistämisvelvollinen, pidä vauhti matalana ja pysy ylhäältä katsoen oikeassa laidassa. Noustessa kannattaa silmäillä myös onko ketään tulossa ylhäältä ja pysyä, alhaalta katsoen, reitin oikeassa laidassa.

Reiteille suositellaan jousitettua maastopyörää tai fatbikea. Maastopyöriä ja fatbikejä voi vuokrata Lapland Hotel Luostotunturista.

Luostolla voit vieraille myös Ametistikaivoksella, rentoutua Ametistikylpylän poreissa, tutustua paikalliskulttuuriin ja nauttia maukkaasta ruoasta. Katso mitä kaikkea voit tehdä Luostolla!

Frisbeegolf -  Frisbeegolf Luosto kesa

LUOSTO DISCGOLF PARK

Luosto DiscGolfPark on kesällä 2016 valmistunut 18-väyläinen AA1-luokan rata. Se tarjoaa vaihtelevia haasteita kokeneillekin harrastajille. Hiihtokeskusradoille tyypilliseen tapaan koko kierroksen heittämällä pääsee kiipeämään tunturissa ylös ja alas, joten luvassa on myös kuntoilua. Jos et halua kiertää koko 2-3 tunnin kierrosta, tarjolla on myös tunnin mittainen Luoston lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Mikäli sinulla ei ole omia kiekkoja voit hakea 50 € panttia vastaan kiekkosetin Lapland Hotel Luostotunturista, tai Santa's Hotel Aurorasta Pantiksi käy myös ajokortti. Kadonneista vuokrakiekoista peritään 20 €/kiekko maksu. Golfrata on maksuton.

Aloituspaikka on: Offpiste 4 Luoston rinteiden ala-asemalla.

Luosto DiscGolf Park on toteutettu Leader Pohjoisin Lappi rahoituksella.

Retkeilyvälineet ja -tarvikkeet ruskaretkelle: fatbiket, retkivaatetus, reput ja kävelysauvat jne.

Katso Luosto vuokravälineet

OMALLA AUTOLLA RUSKARETKELLE

Luosto sijaitsee n. 30 km kaakkoon Sodankylän kuntakeskuksesta. Suuntaa Rovaniemelle, mistä voit valita kaksi reittiä. Lyhyin reitti Rovaniemeltä Luostolle on tie E75:n kautta. Tämän reitin valitessasi matkaa on n. 118 km. Saapuessasi Kemijärven kautta tie E63:sta tulee matkaa n. 72 km (Kemijärvi-Luosto). Pääteiltä suunnattaessa Luostolle oikea tienumero on 962.

BUSSILLA LAPPIIN

Tarkista linja-autoyhteydet Matkahuollon sivuilta. Huom. mikäli tulet etelästä, hae yhteys ensin paikkakunnaltasi Rovaniemelle, jonka jälkeen tee uusi ja haku ja yhteysaikataulu: Rovaniemi-Luosto. SkiBussilla pääset Luostolle päivittäin Rovaniemen junilta ja lennoilta. Talvikaudella edestakainen SkiBus-yhteys on 4 kertaa päivässä, kesäkaudella edestakainen pikavuoro bussiyhteys on kaksi kertaa päivässä.

Bussiaikataulu Rovaniemi-Luosto-Pyhä

JUNALLA LAPPIIN

Luostoa lähinnä olevat rautatieasemat ovat Rovaniemellä ja Kemijärvellä.
Katso junien aikataulut, lippujen hinnat ja varaa ruskalomasi Luostolle -VR:n lippukauppaan

Luoston ravintoloissa voit nauttia a la carten herkuista, mutta listoilta löytyy myös burgeriannoksia sekä herkullisia pitsoja lappilaisella tvistillä.

Ruskassa teitä palvelevat: