Pyhä-Luosto tunturitie

Lomamatkalla Lappiin - poikkea tunturitielle! 

Pyhä-Luosto Tunturitie, numero 962, kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla, E75 ja E63-teiden keskiössä. Tunturitien rinnalla kulkee 12 huipun Pyhä-Luosto kansallispuisto, jonka tunturimaisemat sykähdyttävät matkaajaa.

Tunturitien varrelta löytyy kuvankauniita luonnon paikkoja sekä palveluita, joiden takia kannattaa pysähtyä, virkistäytyä ja napata ne kauneimmat lomakuvat. Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä, mutta kokemus on varmasti koukkauksen arvoinen!

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa

Tunturitie kartalla

Tärpit tunturitien varrella:

Lampivaaran Ametistikaivos

Lampivaara kuuluu Pyhä-Luosto kansallispuiston tunturiketjuun ja sen huipulla sijaitsee ainutlaatuinen Ametistikaivos. Ametistikaivos on saavutettavissa kävellen, sillä kansallispuiston alueella yksityisautoilu ei ole sallittu. Kävelyretki Ametistikaivokselle katkaisee sopivasti pitkää automatkaa ja visiitin avulla takapenkkiläiset jaksavat varmasti sinnittelemättä lopulliseen määränpäähän saakka, muistonaan omat onnenametistit.

Reittivaihtoehdoista voi valita Ukkoluostolta lähtevän 2,5 km vaellusluontopolun, joka soveltuu myös lasten rattailla kuljettavaksi. Tai vaihtoehtoisesti voi valita Pyhä-Luosto tien varresta, Rykimäkeron P-paikalta alkavan, hieman vaativamman kolmen kilometrin pitkospuureitin. 

Katso aikataulu Ametistikaivokselle

Ukkoluoston portaat ja huippu 

Valloita Ukkoluoston huippu ja kiipeä 670 porrasaskelmaa, 514 metrin korkeuteen! Siellä koet huipun tuulet ja ihailet hienoja maisemia aapasoille, ympäröiville vaaroille ja ikivanhoihin metsiin. Huipulla sijaitsee myös yksi Luoston tunnetuimmista maamerkeistä, jylhä ja vaikuttava Luoston sääasema. 

Reitin lähtöpiste Luoston kansallispuiston lähtöportilta Luoston rinteiden läheisyydessä. Keskivaativan reitin pituus noin neljän kilometriä. Reittimerkintänä ovat violetit neliöt puissa.

Lue reittitiedote koskien Ukkoluoston portaita.

Katso tarkempi reittikuvaus

Luosto Discgolf Park

Pyhältä sekä Luostolta löydät kummastakin tunturista täysimittaiset frisbeegolfradat. Tuntureiden radat kulkevat Pyhä-Luoston kansallispuiston sekä hiihtokeskusten tuntumassa ja ratoja on kehuttu monipuolisiksi sekä sopivaksi niin vasta-alkajille kuin lajin parissa pidempään viihtyneille.

Luosto DiscGolfPark on 18-väyläinen AA1-luokan rata, jonka lähtöpiste on Luoston rinteiden ala-asemalla. Kesäkaudella Pyhän ja Luoston radoilla järjestetään lauantaisin  vuoroviikoin kisat. 

Lue lisää!

Rykimäkeron alue

Rykimäkeron taukopaikka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Luoston keskuksesta Pyhäluosto-tietä Pyhän suuntaan. Auton voi jättää P-paikalle, josta lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee  Rykimäkeron tulistelupaikka, kota, niliaitta ja hirsiaitta.

Näe vilaus vanhasta elämäntavasta. Hirsi- ja niliaitta ovat jäänne vanhoilta ajoilta, ja tarkoitus oli suojata metsästyssaalista, vaatteita, taljoja ja muita tavaroita petoeläimiltä.

Ametistikylpylä

Lapland Hotel Luostotunturin ametistikylpylästä löytyvät riekonmuotoinen monitoimiallas hierontapisteineen sekä ametistiluolainen poreallas. Saunaosastolta löytyy perinteinen suomalainen sauna sekä turkkilainen höyrysauna. 

Ametistikylpylä on avoinna päivittäin - tervetuloa rentoutumaan! 

Tutustu ametistikylpylään!

Ahvenlampi

Ahvenlampi sijaitsee Lapland Hotel Luostotunturin kupeessa Luoston matkailukeskuksen vieressä. Ahvenlammen ympäri kiertää 2,8 km reitti, joka taittuu helposti perheen pienimppien kanssa sekä lastenvaunuilla. Reitin varrella on tulistelukota, joten pakkaa mukaan retkieväät!

Ahvenlampi soveltuu heittouisteluun ja pilkintään sekä myös koko perheen kalastuskohteeksi, vaati vapakalastusluvan.