Kohti kestävää matkailua Pyhä-Luostolla

Perusta kestävän matkailun kehittämiselle
Pyhä-Luoston vastuullisen toiminnan kehittämissuunnitelma 2021-2025
Pyhän hiihtokeskus - hiilineutraali hiihtokeskus
Lomaile vastuullisesti
Opas vähähiiliseen loma-asuntoon
Sertifioidut yritykset

Master Plan - perusta kestävän matkailun kehitykselle

Pyhän ja Luoston matkailukeskusten Master Plan -suunnitelmat tehtiin yhteistyössä kanadalaisen Ecosign Mountain Planners Ltd -nimisen yrityksen kanssa. Alueille laaditut suunnitelmat tukevat kestävää kehitystä. Suunnitelmien keskiössä on molemmissa matkailukeskuksissa viihtyisät kävelykylät. Hot Bed -lähestymistapa varmistaa, että kaikki ydinalueen sängyt ovat kaupallisessa käytössä ympäri vuoden. Merkittävä osa majoituskapasiteetista ski in - ski out periaatteella, sekä palvelutarjonnan mitoittaminen suhteessa majoituskapasiteettiin.


Green DMN (Green Destination Management Net) -ohjelmalla alkuun

Pyhä-Luosto lähti mukaan Green DMN -ohjelmaan jo syksyllä 2008. Mukana laadun kehittämisohjelmassa on ollut koko Pyhä-Luosto alue ja vetureina asiaa eteenpäin ovat vieneet yhdeksän Green DMN laatutiimiin kuuluvaa yritystä. Laadunkehittämisohjelman päättymisen jälkeen Pyhä-Luostolla on jatkettu sinnikästä työtä kohti kestävää matkailua ja vihreämpiä toimintatapoja.Laadun kehittämisohjelman kautta Pyhä-Luosto alueelle laadittiin ympäristöohjelma. Ympäristöohjelman painopistealueet ovat: energia, liikenne, jätehuolto, rakentaminen ja luonnonsuojelu. Ympäristöohjelmassa on määritelty toimenpiteet painospistealueiden kehittämiseksi.Pyhä-Luosto hakeutui maaliskuussa 2019 yhdeksi Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman pilottikohteista. Ohjelman pilotointi vaihde päättyi 1.6.2020. Ohjelman myötä Pyhä-Luosto on yhdessä muiden ohjelmassa mukana olleiden kestävän matkailun edelläkävijöiden kanssa Sustainable Travel Finland -ohjleman mukaisella kehityspolulla.

Tutustu tarkemmin: Visit Finlandin Sustainable Travel Finland ohjelmaan.

Pyhä-Luostolla nautit tunturiluonnosta vastuullisten matkailuyrittäjien hoivissa. Alueella on aktiivisesti kehitetty toimintoja siten, että energiaa, lämpöä ja vettä tuotetaan ja kulutetaan mahdollisimman järkevästi ja luontoa säästäen. Jätehuollon osalta merkityksellisintä on jätteen määrän pienentäminen ja koko ajan kehitettävä kierrätys.

Tervetuloa nauttimaan Pyhä-Luoston ainutlaatuisesta luonnosta vielä tulevinakin vuosikymmeninä!

Pyhä-Luostolla vastuullinen toimintatapa on kaiken keskiössä. Vastuullisen toiminnan tavoitteet olemme kirjanneet Pyhä-Luosto matkailualueen yhteiseen vastuullisen toiminnan kehittämissuunnitelmaan 2021-2025. Keskeisimmät vastuullista toimintaa ohjaavat periaatteet on kirjattu tähän.

Pyhästä tuli Pohjoismaiden ensimmäinen energian käytön osalta hiilineutraali hiihtokeskus vuonna 2011, jonka myötä hiiihtokeskus on pystynyt vähentämään energiankulutuksesta aiheutuvia päästöjä noin 80 %. Lisäksi Ski-Inn majoitusyksiköt ovat olleet hiilineutraaleja jo vuodesta 2008 ja Pyhätunturi Oy kompensoi henkilökunnan työmatkoista, kuten lentomatkustamisesta, aiheutuvat hiilipäästöt. Yritys on myös sitoutunut EU:n energiatehokkuussopimukseen, jonka tavoite on parantaa energiatehokkuutta 7,5 % vuosien 2017-2025 aikana.

Kestävyys on yksi yrityksen ydinarvoista. Lue lisää yrityksen kestävän matkailun teoista https://pyha.fi/hiihtokeskus/vastuullisuusohjelma

Pyhä-Luostolla yrittäjät ovat sitoutuneet toimimaan vastuullisesti ja kestävästi siten, että matkailualue säilyy tuleville sukupolville ja sen vuoksi toivomme, että myös alueen palveluita käyttävät asiakkaat ovat mukana kestävällä polulla. Tässä muutama vinkki, joita noudattamalla osallistut vastuulliseen toimintaan.

  1. Nauti ihanasta luonnosta ja pidä se puhtaana.
  2. Nauti puhtaasta hanavedestämme.
  3. Kierrätä roskat ekopisteessä kauppamatkallasi.
  4. Osta paikallista.
  5. Käytä vettä säästeliäästi.
  6. Sammuta valot lähtiessäsi. Muista sulkea ovet ja ikkunat.
  7. Kerro meille oma vinkkisi info(at)pyha-luosto.fi

Sitoudu mukaan vastuulliseen toimintaan allekirjoittamalla Visit Finlandin Sustainable Finland Pledge.

"Kasvasta tuottoa vaali luontoa" on opas vähähiiliseen loma-asuntoon Pyhä-Luostolla. Opas on tarkoitettu loma-asunnon omistajille mutta sieltä saa myös mökkilomailijat vinkkejä vastuulliseen loma-asumiseen. Opas on tuotettu Lapin liiton "VÄLKKY-hankkeessa". VÄLKKY-hankkeella halutaan edistää vähähiilisyyden ja taloudellisen kestävyyden tavoitteiden toteutumista Lapin matkailussa.

Visit Finlandin myöntämän Sustainable Travel Finland -tunnuksen saaneet yritykset Pyhä-Luostolla:

Green Key sertifioidut yritykset Pyhä-Luostolla: