Luoston korona-info

Matkusta vain terveenä!

  1. Hakeudu testiin
  Jos sairastut lievästikin, mene korona­testiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes vastaus tulee. Testausta tehdään matalalla kynnyksellä – varaa testi omasta terveyskeskuksestasi.

  2. Pidä turvavälit
  Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukko­kokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukko­kokoontumisia.

  3. Käytä kasvomaskia
  Kasvomaksisuositus on nyt voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvaväliä (joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, konsertit).

  4. Yski oikein
  Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

  5. Pidä huolta käsihygieniasta
  Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsi­desi­pullo kulkee kätevästi taskussa!

  6. Seuraa tilannetta
  Seuraa korona­virus­tiedotusta ns. ”korona­sää­tiedotusta”. Korona­tilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku, ja ole mukana taistelussa ehkäisemään koronaa.

Mikä on Koronavilkku?

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

   EPÄILETKÖ TARTUNTAA?

   Mahdollisen koronavirustartunnan oireita ovat:

   • kuume
   • yskä
   • hengenahdistus
   • lihaskivut
   • väsymys
   • nuha
   • pahoinvointi tai ripuli
   • Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

   Testiin kannattaa hakeutua, mikäli sinulla on lieviäkin oireita. Oireettomille tehdään koronatestejä ainoastaan terveydenhuollon arvion perusteella silloin, kun se altistusketjujen selvittämiseksi katsotaan tarpeelliseksi. Omatoimisesti testiin ei tule hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole.

   TESTAUSPISTEET LUOSTON LÄHEISYYDESSÄ:

   Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee Luostolla lomailevia matkailijoita päivittäin. Sopukan koronaneuvontapuhelin p. 040 128 5295, on avoinna päivittäin klo 8-21.

   Koronaneuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittopalvelu, eli jos numero ei vastaa, asiakas jättää takaisinsoittopyynnön ja asiakkaalle soitetaan takaisin. Takaisinsoittoja tehdään klo 21 asti päivittäin.

   Pelkosenniemen terveyskeskus ja Pyhän Lääkäriasema Bene

   Pelkosenniemen terveyskeskus puh. 040 563 8131,avoinna ma – to klo 8:00-14:45 ja pe 8:00-13:30.

   Pelkosenniemen kunta on tehnyt sopimuksen koronatestauksesta viikonloppuisin Pyhän Lääkäriasema Benen kanssa. Sopimuksen mahdollistama maksuton testaus on mahdollinen Benen testausasemalla pe-su klo 10-18 30.4.2021 saakka. Muina aikoina koronatestin hinta Pyhän Lääkäriasema Benellä on 55 €/hlö. Ajanvaraus testiin aina ennakkoon puh. 040 123 9923.

   Kemijärven terveyskeskus Lapponia
   palvelee ma-su 8-18, puh. 040 579 9243,testiajat varataan netistä https://kemijarvi.eaika.fi/covid-19

   Pikatestituloksen saa saman vuorokauden aikana. Testitulos tarkistetaan Omakanta.fi -palvelusta, mahdollisesta positiivisesta testituloksesta terveysviranomainen on yhteydessä suoraan asiakkaaseen. Vaikka koronavirusnäytteen tulos olisi negatiivinen, on suositeltavaa pysytellä kotona oireiden lievittymiseen saakka.

   Huom: Yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus ja hoito ovat potilaalle kunnallisissa terveyskeskuksissa maksuttomia, minkä vuoksi näytteenotosta ja infektiovastaanotolla käynnistä ei peritä asiakasmaksuja.

   Voimassa olevat koronasuositukset ja rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

   Ajankohtaiset tiedot virukseen liittyen: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto


   Tutustu myös THL:n ohjeisiin Koronavirustiedotteet matkailijoille -sivustolla.