Luoston korona-info

Muutoksia ravintoloiden aukioloihin ja koronapassin käyttöön:

Valtiovallan asettamat rajoitukset koskevat myös Luostoa. Uudet rajoitukset astuivat voimaan 12.1.2022 ja ne ovat voimassa 31.1.2022. saakka. Tarkat rajoitukset löytyvät https://valtioneuvosto.fi/-/12...

Näistä seikoista johtuen varaudu erikoisjärjestelyihin asioidessasi alueemme yrityksissä. Varaudu esittämään koronapassi. Suosittelemme käyttämään myös kasvomaskia. Kiitos yhteistyöstä!

LOMAILU LUOSTOLLA

Noudatathan lomaillessasikin alla olevia koronaturvallisia käytänteitä:

Matkusta vain terveenä!

  1. Hakeudu testiin
  Jos sairastut lievästikin, mene korona­testiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes vastaus tulee. Testausta tehdään matalalla kynnyksellä – varaa testi omasta terveyskeskuksestasi.

  2. Pidä turvavälit
  Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukko­kokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukko­kokoontumisia.

  3. Käytä kasvomaskia
  Kasvomaksisuositus on nyt voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvaväliä (joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, konsertit).

  4. Yski oikein
  Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

  5. Pidä huolta käsihygieniasta
  Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsi­desi­pullo kulkee kätevästi taskussa!

  6. Seuraa tilannetta
  Seuraa korona­virus­tiedotusta ns. ”korona­sää­tiedotusta”. Korona­tilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku, ja ole mukana taistelussa ehkäisemään koronaa.

Mikä on Koronavilkku?

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

   EPÄILETKÖ TARTUNTAA?

   Mahdollisen koronavirustartunnan oireita ovat:

   • kuume
   • yskä
   • hengenahdistus
   • lihaskivut
   • väsymys
   • nuha
   • pahoinvointi tai ripuli
   • Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

   Testiin kannattaa hakeutua, mikäli sinulla on lieviäkin oireita. Oireettomille tehdään koronatestejä ainoastaan terveydenhuollon arvion perusteella silloin, kun se altistusketjujen selvittämiseksi katsotaan tarpeelliseksi. Omatoimisesti testiin ei tule hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole.

   Älä levitä mahdollista virusta vierailemalla terveyskeskuksessa, vaan ota ensin yhteys testauspisteeseen puhelimitse ja toimi puhelimitse saamiesi ohjeiden mukaan.

   Testauspisteet Luoston läheisyydessä:

   Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee Luostolla lomailevia matkailijoita.
   Sopukan koronaneuvontapuhelin p. 040 128 5295, on avoinna ma-pe klo 8-12.
   Koronaneuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittopalvelu, eli jos numero ei vastaa, asiakas jättää takaisinsoittopyynnön ja asiakkaalle soitetaan takaisin. Takaisinsoittoja tehdään klo 21 asti päivittäin.
   Testiajan voi varata myös netistä
   https://www.sodankyla.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/Pages/S%C3%A4hk%C3%B6inen-asiointi.aspx

   Pelkosenniemen terveyskeskus
   Pelkosenniemen terveyskeskus puh. 040 563 8131,
   avoinna arkisin klo 8:00-13:30.

   Kemijärven terveyskeskus Lapponia palvelee ma-su 8-18, puh. 040 579 9243, testiajat varataan netistä https://kemijarvi.eaika.fi/covid-19

   Pikatestituloksen saa saman vuorokauden aikana. Testitulos tarkistetaan Omakanta.fi -palvelusta, mahdollisesta positiivisesta testituloksesta terveysviranomainen on yhteydessä suoraan asiakkaaseen. Vaikka koronavirusnäytteen tulos olisi negatiivinen, on suositeltavaa pysytellä kotona oireiden lievittymiseen saakka.

   Huom: Yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus ja hoito ovat potilaalle ilmaisia, minkä vuoksi näytteenotosta ja infektiovastaanotolla käynnistä ei peritä asiakasmaksuja.

   Pyhän Lääkäriasema Bene, avoinna 27.11.2021 alkaen
   Covid-19 antigeenipikatestin hinta on 55 €/hlö ja tuloksen saa n. 15-20 minuutissa.
   Covid-19 PCR-testin hinta on 160 €/hlö ja tuloksen saa vuorokauden sisällä.

   Molemmissa testeissä hintaan sisältyy testitodistus.
   Ajanvaraukset testiin tulee tehdä puhelimitse ennakkoon p. +358 40 123 9923
   Aikoja annetaan ma-su välille klo 10 – 18.

   Voimassa olevat koronasuositukset ja rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

   Ajankohtaiset tiedot virukseen liittyen: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto


   Tutustu myös THL:n ohjeisiin Koronavirustiedotteet matkailijoille -sivustolla.

   KORONAROKOTUS

   Myös ulkopaikkakuntalaiset voivat saada koronarokotteen ensimmäisen tai toisen annoksen Sodankylässä, hyvinvointikeskus Sopukassa. Myös ulkopaikkakuntalainen voi tehdä ajanvarauksen sähköisesti osoitteessa www.sodankyla.fi/sahkoinenasiointi tai soittamalla koronarokotenumeroon 040 579 9199, ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-13.30 tai Hyvinvointikeskus Sopukan ajanvarausnumeroon 020 692 884, arkisin klo 8-14.

   Koronaneuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittopalvelu, eli jos numero ei vastaa, asiakas jättää takaisinsoittopyynnön ja asiakkaalle soitetaan takaisin. Takaisinsoittoja tehdään päivittäin klo 21 asti.

   Varaa aina ensin aika ennen näytteeseen tai rokotukseen tuloa!