Pyhä-Luosto tunturitie

Matkalla pohjoiseen tai palatessa sieltä kulje aina tunturitien kautta.

Onnistuneen loman vinkit Luostolle

Luoston pieni tunturikeskus sijaitsee keskellä Lappia ikimetsän keskellä. Luostoa kehutaan rauhalliseksi, ruuhkattomaksi ja luonnonläheiseksi keskukseksi, josta löytyy kaikki tarvittavat palvelut, mitä lomalla viihtymiseen tarvitaan. Kokosimme sinulle tähän vinkkejä, mitä Luoston-lomalla kannattaa ainakin kokea:

 1. Vieraile Lampivaaran Ametistikaivoksella. Kaivos on suosittu ympärivuotinen vierailukohde keskellä Pyhä-Luosto kansallispuistoa. Kaivoskierroksella opas kertoo kiehtovia tarinoita ametistista ja kaivoskierros huipentuu, siihen että jokainen vierailija saa kaivaa oman onnenkivensä. Kaivokselle kuljetaan jalan ja matkaa Ukkoluostolta kertyy n. 2,5 km suuntaansa, joten tässä on oiva päiväretki koko perheelle.
 2. Kiipeä Ukkoluoston huipulle - yksi Suomen 12 kauneimmasta maisemasta. Uudet, lemmikkiystävälliset portaat ovat valmistuneet. Ukkoluoston huipulla on Luoston ikoninen maamerkki, sääasema, sekä näköalatasanne, josta avautuu hienot maisemat ympäröiville aapasoille.

 3. Tapaa Arctic Husky Farmin valjakkokoirat kesälomallaan. Opastetut tarhakierrokset ma-pe klo 12-13. Hinta 20€/perhe.
 4. Luoston uimaranta - Aarnilampi. Luoston uimaranta sijaitsee n. 2 km päätietä Pyhän suuntaan. Aarnilammen uimarannalta avautuu ehkä komein uimrantanäkymä Ukkoluoston tunturiin.

 5. Pyhä-Luoston kansallispuiston päiväretkikohteet: Luosto-Yli-Luosto reitti, 8-12 km, Luoston vaellusluontopolku, 17 km, Ukko-Luoston retkeilyreitti, 18 km ja Pyhä-Luoston retkeilyreitti, 30 km. Katso tarkempi reittikuvaus luontoon.fi-sivulta.

 6. Nuotimakkaraa ja Ahvenlammen kierros. Helposti autolla saavutettavissa oleva Ahvenlammen virkistysalue sijaitsee Laplandd Hotels Luostotunturin kupeessa (ensimmäinen P-paikka oikealle Luostolle saavuttaessa E75-tieltä).

 7. Oletko tekevää sorttia? Tutustu Luostoon fatbiken selästä (myös sähköavusteinen), ja polkaise vaikka Ametistikaivokselle tai enemmän haastetta kaipaava kierrä Luoston vaellusluontopolku.
 8. Kokeile frisbeegolfia Luoston rinteillä. 18-väyläinen frisbeegolfrata tarjoaa tiukkoja tilanteita, mutta myös komeita tunturimaisemia.
 9. Vieraile Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa, tallinäyttelyssä ja mobiiliopasteisella porotilakierroksella. Kahvila on avoinna 1.7. - 30.9.2020 tiistaista lauantaihin klo: 10:00 - 15:00. Mobiiliopasteinen kierros (sis. vierailun tallinäyttelyssä sekä eläimien luona) kahvilan aukiolojen puitteissa. Liput mobiilikierrokselle maksetaan kahvilaan, josta vierailija saa ohjeet ilmaisen mobiilisovelluksen lataamiseksi. Hinta: 5€/lapset, 7€/aikuiset. Alle 3.v lapset ilmaiseksi
Pyhä-Luosto tunturitie Luoston kohteet:
Mökki Luostolta
Lampivaaran ametistikaivos
Ukkoluoston huippu
Ahvenlammen virkistysalue
Rykimäkeron alue
Luoston uimaranta
Maastopyöräily Pyhä-Luostolla
Pyhän ja Luoston frisbeegolf radat
Vieraile Jaakkolan porotilalla

Lomamatkalla Lappiin - poikkea tunturitielle!

Pyhä-Luosto Tunturitie, numero 962, kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla, E75 ja E63-teiden keskiössä. Tunturitien rinnalla kulkee 12 huipun Pyhä-Luosto kansallispuisto, jonka tunturimaisemat sykähdyttävät matkaajaa.

Tunturitien varrelta löytyy kuvankauniita luonnon paikkoja sekä palveluita, joiden takia kannattaa pysähtyä, virkistäytyä ja napata ne kauneimmat lomakuvat. Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä, mutta kokemus on varmasti koukkauksen arvoinen!

Tutustu elämyksiin ja kokemuksiin tunturitien varrella.

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa

Tunturitie kartalla

Matkustaminen kotimaassa kesä-syksy 2020

Matkaillessasi noudata viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Koronatilanne vaikuttaa myös Luoston alueen palveluihin. Katso Luoston koronainfo-sivu matkailijoille.

   Lue lisää Luoston kesästä.

   Mökissä majoitut omassa rauhassa

   Luostolta löytyy viihtyisiä ja tasokkaita mökkejä. Mökit ovat täysin varusteltuja ja niistä löytyvät aina sauna ja takka. Luoston keskustassa tyypillisiä ovat viihtyisät kelomökit ja Orresokassa löytyy mökkejä perinteisempään makuun, mutta myös moderneja vapaa-ajan asuntoja. Orresokasta avautuvat hienot maisemat Ukkoluoston tunturiin.

   Mökkejä kesällä 2020 voi vuokrata Pyhä-Luosto Matkailu Oy:n tai Adventures in Luosto kautta. Kesämökki Luostolta alk. 68€/vrk tai 395€/vko.

   Tutustu Luoston mökkeihin

   Lanpivaaran ametistikaivos

   Lampivaara kuuluu Pyhä-Luosto kansallispuiston tunturiketjuun ja sen huipulla sijaitsee ainutlaatuinen Ametistikaivos. Ametistikaivos on saavutettavissa kävellen, sillä kansallispuiston alueella yksityisautoilu ei ole sallittu.

   Kävelyretki Ametistikaivokselle katkaisee sopivasti pitkää automatkaa ja visiitin avulla takapenkkiläiset jaksavat varmasti sinnittelemättä lopulliseen määränpäähän saakka, muistonaan omat onnenametistit.

   Reittivaihtoehdoista voi valita Ukkoluostolta lähtevän 2,5 km vaellusluontopolun, joka soveltuu myös lasten rattailla kuljettavaksi. Tai vaihtoehtoisesti voi valita Pyhä-Luosto tien varresta, Rykimäkeron P-paikalta alkavan, hieman vaativamman kolmen kilometrin pitkospuureitin.

   Kesällä 2020 suosittelemme kuljettavaksi Ukkoluoston P-paikalta lähtevää reittiä (latupohjaa) ja paluuta Ametistikaivoksen huoltotietä pitkin.

   Katso aikataulu Ametistikaivokselle

   Ukkoluoston huippu ja uudet portaat

   Siellä koet huipun tuulet ja ihailet hienoja maisemia aapasoille, ympäröiville vaaroille ja ikivanhoihin metsiin. Huipulla sijaitsee myös yksi Luoston tunnetuimmista maamerkeistä, jylhä ja vaikuttava Luoston sääasema.

   Tutustu Pyhä-Luosto-alueen patikointireitteihin.

   Ahvenlampi

   Ahvenlampi sijaitsee Lapland Hotel Luostotunturin kupeessa Luoston matkailukeskuksen vieressä. Ahvenlammen ympäri kiertää 2,8 km reitti, joka taittuu helposti perheen pienempien kanssa sekä lastenvaunuilla. Reitin varrella on tulistelukota, joten pakkaa mukaan retkieväät!

   Ahvenlampi soveltuu heittouisteluun sekä myös koko perheen kalastuskohteeksi, vaatii vapakalastusluvan.

   Rykimäkero

   Rykimäkeron taukopaikka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Luoston keskuksesta Pyhäluosto-tietä Pyhän suuntaan. Auton voi jättää P-paikalle, josta lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Rykimäkeron tulistelupaikka, kota, niliaitta ja hirsiaitta.

   Näe vilaus vanhasta elämäntavasta. Hirsi- ja niliaitta ovat jäänne vanhoilta ajoilta, ja tarkoitus oli suojata metsästyssaalista, vaatteita, taljoja ja muita tavaroita petoeläimiltä.

   Tutustu Pyhä-Luosto-alueen patikointireitteihin.

   Aarnilampi

   Luoston uimaranta sijaitsee Aarnilammella, n. 2 km Luoston keskustasta Pyhän suuntaan. Rannalla on uimakopit vaatteidenvaihtoa varten.

   Maastopyöräily

   Pyhällä ja Luostolla on yhteensä 170 km maastopyöräilyyn sallittuja merkittyjä reittejä. Reiteistä noin 40 km on suunniteltu juuri maastopyöräilyyn. Osa reiteistä kulkee myös Pyhä-Luosto kansallispuistossa.

   Vinkki: ennen pyöräretkelle lähtöä tutki tarkkaan maastopyöräilykarttaa, ja kysyt vinkit reiteille alueen pyöränvuokraajilta sekä Luontokeskus Naavasta - näin valitset juuri sinulle sopivan lenkin ja saat parhaan kokemuksen.

   Tutustu Pyhän ja Luoston maastopyöräilyreitteihin.>

   Kesällä 2020 Luostolla voi vuokrata pyöriä Ametistikaupalta.

   Tutustu Pyhä-Luosto-alueen patikointireitteihin. >

   Sekä Pyhältä että Luostolta löytyy tunturissa kumpuilevat frisbeegolfradat. Pyhällä 22-väyläinen rata lähtee Perherinteiden tuntumasta. Pyhällä kiekkosetin voi vuokrata keskusvaraamo Pyhähipusta tai Hotelli Pyhätunturista.

   Luosto DiscGolfPark 18-väyläinen AA1-luokan radan aloituspaikka Luoston rinteiden ala-asemalta. Luostolla kiekkosetin voi vuokrata Santa's Hotel Aurorasta tai Lapland Hotel Luostotunturista.

   Huom! Kesällä 2020 kiekkoja voi vuokrata Luoston Ametistikaupalta.

   Tutustu Pyhän ja Luoston frisbeegolfratoihin>

   Jaakkolan porotilan kesäkahvila

   Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa voi poiketa nauttimassa jäätelöä, virvokkeita tai esimerkiksi muurikkalättyjä suolaisin ja makein täyttein.

   Kahvila on auki 1.7. - 30.9.2020 tiistaista lauantaihin klo: 10:00 - 15:00.

   POROTILAN ELÄMYKSELLINEN MOBIILIKIERROS JA IHANAT ELÄINASUKKAAT

   Tutustu porotilan värikkääseen historiaan, poron sielunelämään sekä porotilan eläinasukkaisiin elämyksellisellä mobiilikierroksella! Omatoimisesti tehtävä mobiilikierros johdattaa vierailijan tapaamaan tilan ihania eläinasukkaita sekä kuulemaan elämänmakuisia tarinoita Jaakkolan tilan historiasta. Kierros aloitetaan vanhaan talliin rakennetusta näyttelystä, joka esittelee tilan vaiherikasta historiaa nykytekniikkaa hyödyntäen.

   Avoinna kesäkahvilan aukioloaikojen puitteissa. Hinta: 5€/lapset, 7€/aikuiset. Alle 3.v lapset ilmaiseksi.