Pyhä-Luosto tunturitie

Matkalla pohjoiseen tai palatessa sieltä kulje aina tunturitien kautta.

Lomamatkalla Lappiin - poikkea tunturitielle!

Pyhä-Luosto Tunturitie, numero 962, kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla, E75 ja E63-teiden keskiössä. Tunturitien rinnalla kulkee 12 huipun Pyhä-Luosto kansallispuisto, jonka tunturimaisemat sykähdyttävät matkaajaa.

Tunturitien varrelta löytyy kuvankauniita luonnon paikkoja sekä palveluita, joiden takia kannattaa pysähtyä, virkistäytyä ja napata ne kauneimmat lomakuvat. Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä, mutta kokemus on varmasti koukkauksen arvoinen! Tutustu elämyksiin ja kokemuksiin tunturitien varrella.

Tutustu myös Pyhän Tunturitien kohteisiin!

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa:

Tunturitie kartalla

Matkustaminen kotimaassa kesä-syksy 2021

Matkaillessasi noudata viranomaisten ohjeita ja suosituksia.. Katso Luoston koronainfo-sivu matkailijoille.

   Lue lisää Luoston kesästä.

   Mökit, huoneistot, lasi-iglut ja hotellit Luostolla:

   Lapland Hotel Luostotunturi ja kelomajat

   Lapland Hotels Luostotunturi tarjoaa laadukkaat majoituspuitteet kuten valikoiman upeita kelomökkejä ja lomahuoneistoja sekä Ametistikylpylän. Ametistikylpylän käyttö sisältyy hintaan majoituttaessa hotellihuoneissa sekä Tunturi- ja Ametistisviiteissä.

   Tutustu Lapland Hotels Luostotunturi

   Luoston mökit:

   Luostolla nautit tasokkaiden mökkien ja lomahuoneistojen tunnelmasta kauniin luonnon äärellä keskellä Lappia. Mökkejä löytyy ydinalueelta sekä vähän kauempaa, Orresokasta, josta avautuvat hienot maisemat tunturiin.

   Vuokraa mökki Pyhä-Luosto Matkailu Oy:n kautta, alk. 68€/vrk

   Vuokraa mökki Luosto Adventuresin kautta

   Santa's Hotel Aurora

   Yhdistää mökkimajoituksen ja hotellin parhaat puolet. Kaikissa huoneissa on oma sauna ja osassa myös oma takka.

   Tutustu Santa's Hotel Aurora, alk. 96€/vrk

   Tutustu Luoston majoitustarjouksiin

   Onnistuneen loman vinkit Luostolle

   Luoston pieni tunturikeskus sijaitsee keskellä Lappia ikimetsän keskellä. Luostoa kehutaan rauhalliseksi, ruuhkattomaksi ja luonnonläheiseksi keskukseksi, josta löytyy kaikki tarvittavat palvelut, mitä lomalla viihtymiseen tarvitaan. Kokosimme sinulle tähän vinkkejä, mitä Luoston-lomalla kannattaa ainakin kokea:

   1. Vieraile Lampivaaran Ametistikaivoksella. Kaivos on suosittu ympärivuotinen vierailukohde keskellä Pyhä-Luosto kansallispuistoa. Kaivoskierroksella opas kertoo kiehtovia tarinoita ametistista ja kaivoskierros huipentuu, siihen että jokainen vierailija saa kaivaa oman onnenkivensä. Kaivokselle kuljetaan jalan ja matkaa Ukkoluoston P-paikalta kertyy n. 2,5 km suuntaansa, joten tässä on oiva päiväretki koko perheelle. Ametistikaivokselle yksityisautoilu ei ole sallittu. Katso tarkemmin Lampivaaran Ametistikaivos.
   2. Kiipeä Ukkoluoston huipulle - yksi Suomen 12 kauneimmasta maisemasta. Uudet, lemmikkiystävälliset portaat ovat valmistuneet. Ukkoluoston huipulla on Luoston ikoninen maamerkki, sääasema, sekä näköalatasanne, josta avautuu hienot maisemat ympäröiville aapasoille. Katso tarkempi reittikuvaus ja lähtöpiste luontoon.fi-sivulta.

   3. Tapaa Arctic Husky Farmin valjakkokoirat kesälomallaan. Opastetut tarhakierrokset ilman ennakkovarausta ma-pe klo 12. Hinta 20€/perhe.

   4. Luoston uimaranta - Aarnilampi. Luoston uimaranta sijaitsee n. 2 km päätietä Pyhän suuntaan. Aarnilammen uimarannalta avautuu ehkä komein uimrantanäkymä Ukkoluoston tunturiin.


   5. Pyhä-Luoston kansallispuiston päiväretkikohteet: Luosto-Yli-Luosto reitti, 8-12 km, Luoston vaellusluontopolku, 17 km, ja Pyhä-Luoston retkeilyreitti, 30 km. Katso tarkempi reittikuvaus luontoon.fi-sivulta. Ukko-Luoston reitti on suljettu tunturin laen pohjoisosassa n. 1,7 kilometrin matkalla rakennus- ja kunnostustöiden vuoksi. Suljettu osuus: Ukko-Luoston kesäreitin ja Vaellusluontopolun risteys - laskettelurinteiden yläosa.

   6. Nuotimakkaraa ja Ahvenlammen kierros. Helposti autolla saavutettavissa oleva Ahvenlammen virkistysalue sijaitsee Lapland Hotels Luostotunturin kupeessa (ensimmäinen P-paikka oikealle Luostolle saavuttaessa E75-tieltä). Ahvenlammen ympäri kiertää 2,8 km reitti, joka taittuu helposti perheen pienempien kanssa sekä lastenvaunuilla. Reitin varrella on tulistelukota, joten pakkaa mukaan retkieväät! Ahvenlampi soveltuu heittouisteluun sekä myös koko perheen kalastuskohteeksi, vaatii vapakalastusluvan.

   7. Tutustu Luostoon fatbiken selästä (myös sähköavusteinen), ja polkaise vaikka Ametistikaivokselle tai enemmän haastetta kaipaava kierrä Luoston vaellusluontopolku. Fatbikeja Luostolla voi vuokrata Lapland Hotels Luostotunturin vastaanotosta.
   8. Kokeile frisbeegolfia Luoston rinteillä. 18-väyläinen frisbeegolfrata tarjoaa tiukkoja tilanteita, mutta myös komeita tunturimaisemia.
   9. Vieraile Jaakkolan porotilan kesäkahvilassa, tallinäyttelyssä ja mobiiliopasteisella porotilakierroksella. Mobiiliopasteinen kierros (sis. vierailun tallinäyttelyssä sekä eläimien luona) kahvilan aukiolojen puitteissa. Liput mobiilikierrokselle maksetaan kahvilaan, josta vierailija saa ohjeet ilmaisen mobiilisovelluksen lataamiseksi.

   10. Rykimäkero. Rykimäkeron taukopaikka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Luoston keskuksesta Pyhäluosto-tietä Pyhän suuntaan. Auton voi jättää P-paikalle, josta lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Rykimäkeron tulistelupaikka, kota, niliaitta ja hirsiaitta. Näe vilaus vanhasta elämäntavasta. Hirsi- ja niliaitta ovat jäänne vanhoilta ajoilta, ja tarkoitus oli suojata metsästyssaalista, vaatteita, taljoja ja muita tavaroita petoeläimiä.Tutustu Pyhä-Luosto-alueen patikointireitteihin