Pyhä-Luosto tunturitie

Matkalla pohjoiseen tai palatessa sieltä kulje aina tunturitien kautta.

Pyhä-Luosto tunturitie Luoston kohteet:
Lampivaaran ametistikaivos
Ukkoluoston huippu
Ametistikylpylä
Ahvenlammen virkistysalue
Rykimäkeron alue
Luoston uimaranta
Maastopyöräily Pyhä-Luostolla
Pyhän ja Luoston frisbeegolf radat
Majoitustarjoukset
Tekemistä Luostolla

Lomamatkalla Lappiin - poikkea tunturitielle!

Pyhä-Luosto Tunturitie, numero 962, kulkee Suomen vanhimman kansallispuiston reunalla, E75 ja E63-teiden keskiössä. Tunturitien rinnalla kulkee 12 huipun Pyhä-Luosto kansallispuisto, jonka tunturimaisemat sykähdyttävät matkaajaa.

Tunturitien varrelta löytyy kuvankauniita luonnon paikkoja sekä palveluita, joiden takia kannattaa pysähtyä, virkistäytyä ja napata ne kauneimmat lomakuvat. Tunturitien ajaminen pidentää matkaa vain muutamalla kilometrillä, mutta kokemus on varmasti koukkauksen arvoinen!

Tutustu elämyksiin ja kokemuksiin tunturitien varrella.

Katso Tunturie Google Maps reittipalvelussa

Tunturitie kartalla

Lue lisää Luoston kesästä.

Lanpivaaran ametistikaivos

Lampivaara kuuluu Pyhä-Luosto kansallispuiston tunturiketjuun ja sen huipulla sijaitsee ainutlaatuinen Ametistikaivos. Ametistikaivos on saavutettavissa kävellen, sillä kansallispuiston alueella yksityisautoilu ei ole sallittu.

Kävelyretki Ametistikaivokselle katkaisee sopivasti pitkää automatkaa ja visiitin avulla takapenkkiläiset jaksavat varmasti sinnittelemättä lopulliseen määränpäähän saakka, muistonaan omat onnenametistit.

Reittivaihtoehdoista voi valita Ukkoluostolta lähtevän 2,5 km vaellusluontopolun, joka soveltuu myös lasten rattailla kuljettavaksi. Tai vaihtoehtoisesti voi valita Pyhä-Luosto tien varresta, Rykimäkeron P-paikalta alkavan, hieman vaativamman kolmen kilometrin pitkospuureitin.
Katso aikataulu Ametistikaivokselle

Ukkoluoston huippu

Siellä koet huipun tuulet ja ihailet hienoja maisemia aapasoille, ympäröiville vaaroille ja ikivanhoihin metsiin. Huipulla sijaitsee myös yksi Luoston tunnetuimmista maamerkeistä, jylhä ja vaikuttava Luoston sääasema.

Kesällä 2019 Ukkoluoston huippu on saavutettavissa Luoston rinnealueen huoltotietä pitkin.

Ukko-Luoston portaiden reitti uusitaan vuoden 2019 aikana. Ukkoluoston huipulta voi palata takaisin keskustaan Luoston vaellusluontopolkua pitkin, jonka varrella on myös tulistelupaikka Tikkalaavun (www.retkikartta.fi).

Katso kartasta vaihtoehtoinen reitti

Tutustu Pyhä-Luosto-alueen patikointireitteihin.

Ametistikylpylä

Lapland Hotel Luostotunturin ametistikylpylästä löytyvät riekonmuotoinen monitoimiallas hierontapisteineen sekä ametistiluolainen poreallas. Saunaosastolta löytyy perinteinen suomalainen sauna sekä turkkilainen höyrysauna.

Ametistikylpylä on avoinna päivittäin - tervetuloa rentoutumaan!

Tutustu ametistikylpylään!

Ahvenlampi

Ahvenlampi sijaitsee Lapland Hotel Luostotunturin kupeessa Luoston matkailukeskuksen vieressä. Ahvenlammen ympäri kiertää 2,8 km reitti, joka taittuu helposti perheen pienempien kanssa sekä lastenvaunuilla. Reitin varrella on tulistelukota, joten pakkaa mukaan retkieväät!

Ahvenlampi soveltuu heittouisteluun sekä myös koko perheen kalastuskohteeksi, vaati vapakalastusluvan.

Rykimäkero

Rykimäkeron taukopaikka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Luoston keskuksesta Pyhäluosto-tietä Pyhän suuntaan. Auton voi jättää P-paikalle, josta lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Rykimäkeron tulistelupaikka, kota, niliaitta ja hirsiaitta.

Näe vilaus vanhasta elämäntavasta. Hirsi- ja niliaitta ovat jäänne vanhoilta ajoilta, ja tarkoitus oli suojata metsästyssaalista, vaatteita, taljoja ja muita tavaroita petoeläimiltä.

Tutustu Pyhä-Luosto-alueen patikointireitteihin.

Aarnilampi

Luoston uimaranta sijaitsee Aarnilammella, n. 2 km Luoston keskustasta Pyhän suuntaan. Rannalla on uimakopit vaatteidenvaihtoa varten.

Maastopyöräily

Pyhällä ja Luostolla on yhteensä 170 km maastopyöräilyyn sallittuja merkittyjä reittejä. Reiteistä noin 40 km on suunniteltu juuri maastopyöräilyyn. Osa reiteistä kulkee myös Pyhä-Luosto kansallispuistossa.

Vinkki: ennen pyöräretkelle lähtöä tutki tarkkaan maastopyöräilykarttaa, ja kysyt vinkit reiteille alueen pyöränvuokraajilta sekä Luontokeskus Naavasta - näin valitset juuri sinulle sopivan lenkin ja saat parhaan kokemuksen.

Tutustu Pyhän ja Luoston maastopyöräilyreitteihin.>

Tutustu Pyhä-Luosto-alueen patikointireitteihin. >

Sekä Pyhältä että Luostolta löytyy tunturissa kumpuilevat frisbeegolfradat. Pyhällä 22-väyläinen rata lähtee Perherinteiden tuntumasta. Pyhällä kiekkosetin voi vuokrata keskusvaraamo Pyhähipusta tai Hotelli Pyhätunturista.

Luosto DiscGolfPark 18-väyläinen AA1-luokan radan aloituspaikka Luoston rinteiden ala-asemalta. Luostolla kiekkosetin voi vuokrata Santa's Hotel Aurorasta tai Lapland Hotel Luostotunturista.

Tutustu Pyhän ja Luoston frisbeegolfratoihin>

Luoston majoitustarjoukset tunturitien varrella

Pyhä-Luosto Matkailu Oy: kesämökki kahdelle Luostolla alk. 58€/vrk.
Yli 120 majoituskohdetta, joissa kaikissa on oma sauna, takka, TV ja hyvinvarusteltu keittiö ja kodinkoneet.

Varaa mökki>>
Santa's Hotel Aurora: hotellihuone kahdelle alk. 230€/ 2 vrk.
Hotelli, jossa yhdistyvät tunnelmallisen tunturimökin ja huolettoman sekä laadukkaan hotellimajoituksen parhaat puolet. Kaikissa huoneissamme on oma sauna ja osassa myös oma takka.

Varaa huone>>

Mitä Luostolla voi tehdä?

Luostolla luonto luo puitteet tekemiselle. Voit omatoimisesti esimerkiksi vierailla Ametistikaivoksella, patikoida ja maastopyöräillä tai kysyä alueen ohjelmpalvelutoimijoilta ohjattua retkiä:

Pyhän ja Luoston ohjelmapalvelutarjontaan voi tutustua täällä.