Luosto soi!

30.7 — 2.8.2020

  • Järjestäjä

    Kuusikko soi ry.

  • Paikka

Luosto soi! -festivaali tuo klassisen musiikin takaisin Luostolle ja Pyhälle

Festivaali kokoaa suomalaisia ja kansainvälisiä kamarimusiikin huippuesiintyjiä Lapin upeisiin maisemiin. Tapahtuma jatkaa aiemmin järjestetyn ja arvostetun Luosto Classicin viitoittamaa tietä.

Musiikin lisäksi luvassa on kiinnostavia esitelmiä ja muuta oheisohjelmaa.

Festivaali ajoittuu samalle viikolle Nuorten LuostoClassic -musiikkileirin kanssa. Luosto soi!- tapahtumaan osallistuvilla on mahdollisuus osallistua myös vaikkapa 1.8. järjestettävään leiriorkesterin pääkonserttiin.

Ohjelma:

Torstai 30.7.
17.00-18.30 Auringonnousu – Luosto soi! -festivaalin avajaiset, Santa’s Hotel Aurora, Luosto
Livia Schweizer, huilu
Helmi Malmgren, klarinetti
Joonas Pekonen, viulu
Elisar Riddelin, viulu
Aku Sorensen, viulu
Vuokko Lahtinen, alttoviulu
Saara Kurki, alttoviulu
Saara Särkimäki, sello
Laura Martin, sello

Kuten jokainen uusi päivä, myös uusi musiikkifestivaali Luosto soi! 2020 alkaa auringonnousulla. Avajaiskonsertin alussa kuullaan Haydnin Auringonnousu-jousikvarteton ensimmäinen osa. Sitä seuraa toinen aurinkoon pohjautuva teos Aftab Darvishin Daughters of Sol. Konsertin päättää nuorelta säveltäjältä, viulistikapellimestari Elisar Riddeliniltä tilattava Luosto-aiheisen sävellyksen kantaesitys.

Haydn Jousikvartetto op. 76 no. 4 “Auringonnousu”, 1. osa
Darvishi Daughters of Sol

Teoksen on tilannut Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire, Kronosin esittävien taiteiden yhdistyksen projekti. Partituuri ja stemmat ovat saatavilla ilmaiseksi verkossa (kronosquartet.org). Riddelin -Tilausteos (kantaesitys)

20.00-22.00 Hyvää syntymäpäivää, herra Beethoven, Revontulikappeli, Pyhätunturi
Tarmo Järvilehto, piano

Joulukuussa 2020 on Beethovenin 250-vuotissyntymäpäivä. Mitäpä tämäkään festivaali olisi ilman kunnianosoitusta legendaariselle säveltäjälle. Beethoven oli kuuluisa siitä, että hän käytti luontoa inspiraation lähteenä silloin, kun hänellä oli vaikeaa. Niinpä hänen musiikkinsa sopii erittäin hyvin Luosto soi! -festivaalin tarjontaan. Konsertissa kuullaan Tarmo Järvilehdon tulkitsemana yksi Beethovenin pianolle kirjoittamista mestariteoksista: Diabelli-muunnelmat. Ensimmäisellä puoliskolla kuullaan Kalevi Ahon toinen pianosonaatti, jonka lisänimi on “Hommage à Beethoven” eli Kunnianosoitus Beethovenille.

Aho Piano Sonata no. 2 “Hommage à Beethoven”
Beethoven Diabelli-muunnelmat

Perjantai 31.7.
13.00-14.00 Puutarhassa, Sodankylän vanha kirkko
Livia Schweizer, huilu
Laura Martin, sello
Helmi Malmgren, klarinetti

Sodankylän upeassa vanhassa hirsikirkossa tehdään vierailu kauniiseen musiikkipuutarhaan. Puutarhan tunnelma on välillä meditoiva ja välillä täynnä energiaa. Puutarhassa elää satakieliä, perhosia, tikkoja ja muita luonnon asukkaita. Puutarhassa on myös monta hyvää hetkeä istua rauhassa ja mietiskellä. Konsertissa siirrytään nopeasti uudesta musiikista vanhaan vähän kuin mehiläinen, joka siirtyy kukasta toiseen.

Oliveros Tuning Meditation
Pisaro Within
Couperin Rossignol en Amour
Saariaho Sept Papillons
Hildegard Für Maria
Vasks Landscape with Birds
Leinonen Harmaapäätikka

19.00-21.00 Aikojen lopp, Ravintola Vaisko, Luosto
Livia Schweizer, huilu
Minna Ristamäki, harmonikka
Helmi Malmgren, klarinetti
Joonas Pekonen, viulu
Elisar Riddelin, viulu
Aku Sorensen, viulu
Saara Kurki, alttoviulu
Saara Särkimäki, sello
Laura Martin, sello
Martin Malmgren, piano

Maailma on kriisissä. Metsät palavat, jäätiköt sulavat, vedenpinta nousee. Joskus tuntuu siltä, että aikojen loppu on tullut. Iltakonsertissa katsotaan taaksepäin edelliseen kertaan, kun koko maailma oli tulessa ja kriisin keskellä, sekä muistellaan, mitä tapahtui. Konsertissa kuullaan teoksia toisesta maailmansodasta: kappaleita, jotka kirjoitettiin keskitysleireillä, sekä sodan jälkeen syntyneitä katsauksia kauheaan lähimenneisyyteen. Konsertti kertoo siitä, miten tuhon keskeltäkin voi selvitä ja samalla muistuttaa, että tuho voidaan myös estää.

Nono Ricorda cosa ti hanno fatto in Auschwitz
Flothuis Aubade
Šostakovitš Jousikvartetto no. 3
Trojan Tuhottu katedraali
Messiaen Aikojen lopun kvartetto

22.00-24.00 Kevyttä Iltayöhön, Ravintola Punakettu, Luosto

Sodankylä Big Band
Maailma voi olla kriisissä, mutta koko elämä ei ole vain tuhoa ja katastrofeja. Vakava-aiheisen konsertin jälkeen ilta kevenee big bandin tarjoamissa rytmeissä.

Lauantai 1.8.

13.00-15.00 Luosto soi, ulkoilmatapahtuma Ukko-Luostolla, opastus Lapland Hotels Luostotunturin pihalta

Lapin Kamariorkesteri
Kapellimestari Tomas Djupsjöbacka, solistina Anders Paulsson, sopraanosaksofoni

Festivaalin päätapahtuma on konsertti Ukko-Luoston ulkoilmalavalla. Konsertissa kuullaan kahta säveltäjää, jotka ovat uransa aikana saaneet paljon vaikutteita luonnosta. Kalevi Aho on ollut osa Luoston musiikkielämää yli 15 vuoden ajan. Ei voi ajatellakaan musiikkifestivaalia Luostolla ilman konserttia, jossa hänen musiikillaan ei olisi merkittävä osa. Ohjelmiston kohokohta on Sibeliuksen viides sinfonia, mikä huipentuu loistavaan joutsenten teemaan. Viidennen sinfonian on joskus tulkittu olevan kuvaus suomalaisesta maisemasta. Teoksessa voi kuulla metsiä, järviä, tuntureita ja lintuja eli maisemaa, josta Ukko-Luostolla voi nauttia.

Aho Solo X
Aho Konsertto sopraanosaksofonille ja kamariorkesterille

Sibelius Kurkikohtaus
Sibelius Sinfonia no. 5

23.00-24.00 Kirkastunut yö, Revontulikappeli, Pyhätunturi

Vuokko Lahtinen, alttoviulu
Martin Malmgren, piano
Joonas Pekonen, viulu
Elisar Riddelin, viulu
Saara Kurki, alttoviulu
Saara Särkimäki, sello
Laura Martin, sello

Maailmassa harva asia on yhtä kaunis ja mysteerinen kuin yö. Mikään ei ole inspiroinut ihmistä niin kuin tähtitaivas ja avaruus. Myöhäisillan konsertti kuvaa tätä ihmetystä. Ensin katsellaan tähtikuvia, tähtitaivaan uskomattomia piirroksia. Sen jälkeen kuullaan kirkastuneen yön tarina eli miten tavallinen yö kirkastuu rakkaudesta.

Connesson Tähtikuvat
Schönberg Verklärte Nacht

Sunnuntai 2.8.
11.30-12.30 Myrskyn silmässä, Sodankylän vanha kirkko

Minna Ristamäki, harmonikka

Myrskyn silmässä on jotain uskomatonta. Se on hetki rauhaa kaaoksen keskellä, meditoiva tuokio ennen sateen ja tuulen paluuta. Sunnuntaiaamuna harmonikkataiteilija Minna Ristamäki tarjoaa pienen hetken rauhaa ennen kuin Luosto soi! -festivaalin raju myrsky jatkuu. Luvassa on soolo-ohjelmisto, joka kattaa yli 300 vuotta musiikin historiaa.

Bach Erbarm dich mein, o Herre Gott
Rameau La Villageoise
Lohse Passing 2
Bach Nun komm, der Heiden Heiland
Lorentzen Tears
Scarlatti c-molli Sonaatti K 11
Šostakovitš d-molli Preludi ja fuuga

13.30-15.15 Sivunittinni – festivaalin päätöskonsertti, Sodankylän kunnan valtuustosali

Helmi Malmgren, klarinetti
Martin Malmgren, piano
Joonas Pekonen, viulu
Elisar Riddelin, viulu
Aku Sorensen, viulu
Saara Kurki, alttoviulu
Vuokko Lahtinen, alttoviulu
Laura Martin, sello

Sivunittinni tarkoittaa tulevaisuuden ihmisiä. Käsite pohjautuu runoon, jonka Inuk-kurkkulaulaja Tanya Tagaq on kirjoittanut. Hän sanoi kirjoittaneensa teoksen toivoen, että hän pystyisi muistuttamaan tulevaisuuden muusikoita siitä, mistä he ovat tulleet, sekä antamaan heille yhteyden maahan. Ohjelmiston muut teokset katsovat tulevaisuuden ohella myös menneisyyteen. Widmannin “Olipa kerran” katsoo satuja, ei ainoastaan iloisina loppuina vaan tutkimuksena ihmiskunnan peloista ja haluista. Dvořákin Dumka-kvintetto käsittelee sankarillista menneisyyttä. Luosto soi! 2020 -festivaali päättyy mahdollisuuteen muistella, keitä me olemme olleet ja miksi sekä mihin olemme menossa.

Widmann Olipa Kerran
Tanya Tagaq Sivunittinni

Teoksen on tilannut Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire, Kronosin esittävien taiteiden yhdistyksen projekti. Partituuri ja stemmat ovat saatavilla ilmaiseksi verkossa (kronosquartet.org).

Dvořák Pianokvintetto no. 2 “Dumka”