Luosto soi!

29.7 — 1.8.2021

Luosto soi! -festivaali 29.7.-1.8.2021.

Nelipäiväinen uusi klassisen musiikin festivaali järjestetään Lapin tunturimaisemissa 29.7.-1.8. Konsertit kuljettavat kuulijoitaan tarinallisesti läpi erilaisten luontokokemusten. Joskus avautuu aurinkoinen puutarha, toisaalla koetaan myrsky. Vaikka maailma olisi kriisissä, musiikki luo toivon paremmasta.

Festivaalin yhdeksässä konsertissa on mahdollisuus kuulla musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta ja 27 säveltäjältä. Mukana on monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Pääteoksina kuullaan muun muassa Schönbergin Verklärte Nacht, Sibeliuksen Viides sinfonia ja Dvořákin Pianokvintetto numero 2.

Ohjelmistoon on valittu teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Tällaisia ovat muun muassa Saariahon Sept Papillons ja Haydnin Auringonnousu-kvartetto. Mukana on myös teoksia, jotka herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja ilmastonmuutosta, esimerkkeinä Messiaenin Aikojen loppu -kvartetto ja Widmannin teos Olipa kerran.

- Olemme nyt hyvin toiveikkaita, että kesän loppupuolella muusikot pääsevät jälleen soittamaan ja yleisö pääsee kokemaan musiikkielämyksiä, sanoo Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Avajaisissa torstaina 29.7. kantaesitetään Luosto-aiheinen tilausteos Voara, jonka on säveltänyt nuori suomalainen säveltäjä Elisar Riddelin. Ilta jatkuu Beethovenin innoittamana.

Perjantai 30.7. kuljetaan Sodankylän 330 vuotta vanhan hirsikirkon yleisöä osallistavasta kamarikonsertista aikojen lopun tunnelmiin eli kuullaan teoksia, jotka ovat syntyneet keskitysleirillä ja toisen maailmansodan riehuessa Euroopassa. Iltaa kevennetään Big Bandin tahdissa.

Pääkonsertissa lauantaina 31.7. upean Ukko-Luosto ulkoilmalavalla Lapin kamariorkesteri esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen ja Ahon musiikkia. Solistina on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka soittaa Ahon sopraanosaksofonikonserton.

Sunnuntain 1.8. päätöskonsertin johdattaa ajatukset vuoden 2022 Luosto soi! -festivaaliin, jonka teema on sadut, myytit ja mytologia.

Festivaalilla esiintyy pitkän kansainvälisen uran tehneiden taitelijoiden lisäksi kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita Italiasta, Ranskasta Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomalaisista muusikoista osa toimii Suomessa, osa ulkomailla.

Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.

Luoston lisäksi konsertteja on Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa.

Festivaalin taiteellinen johtaja on suomalaisamerikkalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin jalanjäljissä.

Luosto soi! -festivaali oli tarkoitus järjestää jo kesällä 2020, mutta koronapandemian vuoksi festivaali jouduttiin siirtämään vuodella. Festivaaliin sisältyy monipuolista, yleisölle maksutonta oheisohjelmaa.

Vuoden 2021 järjestelyissä otetaan huomioon yleisön terveysturvallisuuteen liittyvät viranomaisohjeet.

Ohjelma