Lampivaaran kahvio

Kahvila
Liput Ametistikaivokselle

Jyhkeistä keloista pystytetty Lampivaaran kahvio on Luoston alueen ensimmäisiä rakennuksia. Se on vuosien varrella tullut monelle vaeltajalle ja hiihtäjälle tutuksi energisoivana taukopaikkana. Kahvion iloinen henkilökunta leipoo päivittäin ja kulkijoille munkkien, vastaleivotun pullan ja tuoreen kahvin tuoksu antavat elämyksiä ja tuovat mukavia muistoja mieleen. Leivonnassa suositaan luomua ja paikallista tarjontaa.

Kansallispuistossa sijaitsevassa kahviossa pyritään toimimaan ekologisesti ja noudattamaan matkailun kestävän kehityksen periaatteita. Jätteiden määrä on minimoitu ja myös komposti on kahviolla käytössä. Menekkituotteista kahvia ei enää osteta annospusseissa vaan se mitataan käsin isommista pakkauksista. Pitkiä kuljetuksia on vähennetty keskittämällä suurin osa kahvion tarvikeostoista paikallisiin kauppoihin. Osa kahvion tuotteista on reilun kaupan tuotteita ja niiden määrä lisääntyy koko ajan. Pienessä kahviossa tehdään pieniä tekoja, joiden kuitenkin uskotaan vaikuttavan ympäristöä säästävästi pitkän päälle isommastikin!

Ukko-Luoston P-alueelta lähtee Lampivaaraan 2,5 km:n vaellusreitti, joka kulkee latupohjaa pitkin. Reitti on helpohko kävellä, joskin loppua kohden kohtuullisesti nouseva. Kahvion pihapiirissä on nuotiokatos, jossa kulkija voi vapaasti tulistella.

Talvisin kahvio palvelee hiihtäjiä ja sinne tulee Luostolta valaistu latu

Avoinna 1.12.2018-24.4.2019 päivittäin klo 10:30-15:00 (suljettu 24.12.)

Ametistikaivoksen opastetut kaivoskierrokset alkavat aina tasatunnein Lampivaaran kahviolta, talviaikataulun mukaan klo 12.00 ja klo 15.00. Kaivosliput myös ostetaan kahviolta eikä yksittäisten matkailijoiden tarvitse tehdä kaivoskierroksille varauksia etukäteen. Kahvio suljetaan alkutalvesta yleensä viimeisen kaivoskierroksen alettua, parhampien hiihtokelien aikaan myöhemmin iltapäivällä.

Kahvio on avoinna talvella kaivoksen aukioloaikoina, avataan klo 10:30 ja suljetaan klo 15:00.


Kesäsesongin aikaan kaivokselle kahvion kautta 

Kesäkaudella kahvio aukeaa päivittäin klo 10:30 ja sulkeutuu viimeisen kaivoskierroksen alettua. Lokakuussa kahvio on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10:30-15:00.

Kesäaikaan (kesä-lokakuu) Ametistikaivoksella on opastettuja kierroksia on ajankohdasta riippuen 5 - 8 kertaa päivässä. Mukaan pääsee ilmoittautumalla Lampivaaran kahviolla ennen vierailua, kahviolta ostetaan myös kaivoslippu. Ohjelmat alkavat kahviolta tasatunnein.

Lisätietoa kaivosvierailuista täältä