Pyhä-Luoston kansallispuisto

 • Sijainti

  Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi

 • Kansallispuiston lähtöpisteet

  Luostolla lähtöpisteenä toimii Luoston portti opastauluineen, joka sijaitsee laskettelurinteiden juurella olevan pysäköintialueen välittömässä läheisyydessä:


  Pyhätunturin päässä lähtöpisteenä toimii Luontokeskus Naava, josta voi aina kysellä tarkempia vinkkejä reiteistä ja niille pääsystä. Pyhä-Luoston reiteille pääsee myös Rykimäkeron ja Luostonloman pysäköintialueilta.

 • Lisätietoja Pyhä-Luoston kansallispuistosta

  Lisätietoja Pyhä-Luoston kansallispuistosta ja vaellusreiteistä osoitteessa luontoon.fi sekä Metsähallituksen karttapalvelusta.

  Lisätietoja Pyhä-Luoston kansallispuistosta ja retkeilymahdollisuuksista paikanpäällä antaa Luontokeskus Naava.

 • Kartat ja taukopaikat

  Retkikartta.fi

 • Lapin kansallispuistot

  Suomessa on yhteensä 41 kansallispuistoa, joista vanhimmat kansallispuistot löytyvät Lapista. Pyhätunturin kansallispuisto perustettiin jo vuonna 1938, ensimmäisenä Suomessa samaan aikaan Pallastunturin kansallispuiston kanssa. Yhtenäinen Pyhä-Luoston kansallispuisto perustettiin vuonna 2005 liittämällä alkuperäiseen kansallispuistoon myös Luoston soiden- ja metsiensuojelualueita.

  Kansallispuistot ovat Suomen valtion omistamia, ja niiden hoidosta vastaa Metsähallitus. Kansallispuistojen tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa.

Tervetuloa kokemaan Pyhä-Luoston kansallispuiston jylhät maisemat, upea luonto ja hiljaisuus yhdessä alueen monipuolisten palvelujen kanssa. Kansallispuiston reitistö yhdistää Pyhän ja Luoston tunturikeskukset.

Pyhä-Luoston kansallispuiston ydinosan muodostaa Suomen eteläisin tunturijono. Alue palvelee monipuolisesti niin luonnonsuojelua, paikallisväestöä, retkeilyä kuin matkailuakin.

Kansallispuistolla on pitkä historia: 1938 perustettiin Pyhätunturin kansallispuisto ja sitä laajennettiin vuonna 2005 luoteispuolella sijaitsevalle Luoston alueelle, jolloin muodostui Pyhä-Luoston kansallispuisto.

Ukko-Luoston ja Lampivaaran lounaispuolella metsät ovat säästyneet kokonaan hakkuilta, ja ne ovat iältään jopa 400-vuotiaita. Luosto tunnetaan komeista, vanhoista männiköistä ja Pyhätunturi geologiasta ja metsäsaamelaishistoriasta. Tunturijonossa vuorottelevat puuttomat laet eli kerot ja syvät kurut. Kuruissa ja puronvarsissa esiintyy reheviä metsiä, jopa pienialaisia lehtoja.

Pyhä-Luoston kuulumisia voit seurata myös facebookissa

Pyhä-Luoston kansallispuisto on luonnonsuojelualue, joka on perustettu yleiseksi luonnonnähtävyydeksi. Puiston luonto ja lajisto ovat Suomen merkittävämpiä. On tärkeää, että perehdyt puistoon jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin ja järjestyssääntöön.

Kansallispuistolla on pitkä historia: 1938 perustettiin Pyhätunturin kansallispuisto ja sitä laajennettiin vuonna 2005 luoteispuolella sijaitsevalle Luoston alueelle, jolloin muodostui Pyhä-Luoston kansallispuisto.

Ukko-Luoston ja Lampivaaran lounaispuolella metsät ovat säästyneet kokonaan hakkuilta, ja ne ovat iältään jopa 400-vuotiaita. Luosto tunnetaan komeista, vanhoista männiköistä ja Pyhätunturi geologiasta ja metsäsaamelaishistoriasta. Tunturijonossa vuorottelevat puuttomat laet eli kerot ja syvät kurut. Kuruissa ja puronvarsissa esiintyy reheviä metsiä, jopa pienialaisia lehtoja.

Pyhä-Luoston kuulumisia voit seurata myös facebookissa

Pyhä-Luoston nähtävyydet ja reitit

Isokuru - mahtava tunturikuru!
Pyhänkasteenlampi, Pyhänkasteenputous ja Uhriharju
​Noitatunturi - mahtava näkymä
​Kulttuurihistoriaa ja nykypäivää
​Lampivaaran ametisti
Ukko-Luosto
​Ukko-Luoston vanhat metsät
​Rykimäkeron niliaitta ja hirsiaitta
​Rykimäkuru
​Luosto-Pyhä tai Pyhä-Luosto reitti: molemminpäin parempi!
​Roskaton retkeily
Isokuru - mahtava tunturikuru! - Iskokuru

Isokuru on Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä oleva Suomen syvin tunturikuru, jonka syvyys on 220 metriä. Pitkospuureitti Isokurun pohjalla johtaa Pyhänkasteenlammelle ja Pyhänkasteenputoukselle. Matkaa voi jatkaa edelleen Karhunjuomalammelle, jossa on taukopaikka. Isokurun syntyä ja alueen geologiaa esitellään reitin kohdetauluissa, sekä Tunturiaavan luontopolulla.

Isokurun reunalla sijaitsee kota, jonne voi talvisin kulkea myös kävellen tai lumikengillä. Huomioithan, että Isokuru on ympärivuotista rajoitusvyöhykettä. Sinne vie ainoastaan kesäreitti, jolta poistuminen on retkeilijöiden turvallisuuden, kurun ainutlaatuisuuden ja erityissuojelun nojalla kielletty. Isokuruun ei mene talvireittiä lumiturvallisuussyistä.

Pyhänkasteenlampi, Pyhänkasteenputous ja Uhriharju - Pyhäkasteenputous web

Isokurun perällä, äkkijyrkkien kallioseinien keskellä on kattilamainen painanne, jonka pohjalla on 12 metriä syvä Pyhänkasteenlampi. Siihen laskee Karhukurua pitkin virtaava tunturipuro, joka muodostaa noin 17 metriä korkean suihkumaisen putouksen, Pyhänkasteenputouksen.

Hienojen luonnonnähtävyyksien nimet kuten Pyhänkasteenlampi, Uhriharju ja Noitatunturi kertovat kristinuskon ja metsäsaamelaisten vanhojen uskomusten kohtaamisesta. Uhriharjulla uhrattiin peuroja ja niiden sarvia hyvän metsästysonnen toivossa. Vanha palvontapaikka eli seita muuttui kristilliseksi, kun perimätiedon mukaan pappi Esaias Fellman antoi Pyhänkasteenlammella saamelaisille joukkokasteen kesällä 1648.

Huomioithan, että Isokuru on ympärivuotista rajoitusvyöhykettä. Sinne vie ainoastaan kesäreitti, jolta poistuminen on retkeilijöiden turvallisuuden, kurun ainutlaatuisuuden ja erityissuojelun nojalla kielletty. Tämä rajoitus koskee myös putousta, joten älä mene vesiputouksen alle tai lähesty sitä. Uhriharju ja Pyhänkasteenputous ovat suojeltuja muinaismuistoja. Isokuruun ei mene talvireittiä lumiturvallisuussyistä.

Pyhä-Luoston tunturijonon ja kansallispuiston korkein kohta Noitatunturi kohoaa 540 metrin korkeuteen. Jyrkkä nousu sekä rakkakivikkoinen ja juurakkoinen polku tekevät reitistä vaativan, mutta kapuaja saa Noitatunturin huipulla palkkioksi upeat maisemat ympäröivään luontoon.

Noitatunturin reitin kulkija löytää myös Annikinlammen, joka uinuu syvässä Kuorinkikurussa ylhäällä tunturin rinteellä. Näkymät pohjoisen suuntaan ovat upeat. Reitti on kesäkäytössä, ei talvella käveltävissä.

Noitatunturi oli aiemmalta nimeltään Seitatunturi. Se oli yksi saamelaisten palvontapaikoista eli seidoista.

Kulttuurihistoriaa ja nykypäivää: tukkikämpän rauniot ja poroerotusaita

Vanhan tukkikämpän rauniot Porolaavun reitin varrella kertovat savottakulttuurista.
Pyhätunturilla on hakattu metsää 1800–1900 -lukujen vaihteessa. Puunkorjuun jäljet näkyvät yhä maastossa pitkinä kantoina ja talviteinä.

Metsätaloutta on harjoitettu alueella kansallispuiston perustamiseen (1938) asti.
Poroerotusaidalla Pyhä-Kallion paliskunta pitää erotuksia loppuvuodesta. Erotuksissa porot mm. luetaan ja merkitään vielä merkitsemättömät vasat sekä teurasporot. Erotuspaikan yhteydessä on Porolaavu, jonne kulkee sekä latu että polku.

Kvartsi on maasälpien jälkeen maankuoren yleisin mineraali.

Luostolta Lampivaarasta on löydetty harvinaista violetin väristä, läpinäkyvää tai läpikuultavaa kvartsia, jota kutsutaan ametistiksi. Lampivaaran ametistin paras osa luokitellaan jalokiveksi ja se on suosittu korukivi.
Kivien kerääminen kansallispuistossa on kiellettyä. Ametistikaivoksessa on kuitenkin lipun ostaneilla oikeus kaivaa itselleen kaivoksesta, rajatulta alueelta mukaansa yksi ametistikivi.
Lampivaaran Ametistikaivos on Pyhä-Luoston kansallispuiston sisälle rajattu kaivosalue, joka on ainoita jalokivikaivoksia maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita.

Jyhkeässä tunturijonossa Ukko-Luosto kohoaa jylhänä 514 metrin korkeuteen.

Retkeilijä voi kokea huipun tuulet ja nähdä hienot maisemat aapasoille, ympäröiville vaaroille sekä jopa 400 vuotta vanhoihin ikimetsiin kiivettyään tunturin päälle. Ukko-Luoston huipun kautta kulkeva Luoston vaellusluontopolku (18 km) sekä Ukko-Luoston huippu reitti (6,5km) ovat käytössä vain kesäisin.

Ukko-Luoston ja Lampivaaran lounaispuolella metsät ovat kirveen koskemattomia, ja ne ovat iältään jopa 400-vuotiaita.

Luosto tunnetaankin mm. komeista, vanhoista männiköistä. Luoston vaellusluontopolun varrella pääsee aistimaan näiden upeiden, vanhojen metsien tunnelmaa. Talvisin hiihtoreitti kiemurtaa Ukko-Luoston länsipuolen rinteitä.

Entisaikojen niliaitan tarkoitus oli suojata metsästyssaalista ja muita säilytettäviä tavaroita kuten vaatteita tai taljoja petoeläimiltä.

Niliaittoja rakennettiin pyyntipaikoille kauas asutuksesta. Niissä voitiin varsinkin talvella säilyttää saalista ja tarvikkeita siihen saakka, että ne voitiin käydä hakemassa kylään.

Alueella on myös lappilainen hirsiaitta, sekä suuri kota retkeilijöiden taukopaikaksi. Rykimäkeron taukopaikalle on vain 600 metrin matka Rykimäkeron parkkipaikalta, josta johtaa reitti ja talvella myös Ametistikaivokselle Lampivaaraan.

Rykimäkuru on vaikuttava kallioperän repeämä eli rotkolaakso.

Tämä rotko poikkeaa kaikista muista alueen kuruista. Rykimäkuru on rotkolaakso, joka on syntynyt maankuoren repeämäkohtaan.
Muut alueen kurut ovat jääkauden sulamisvesien uurtamia. Rykimäkuruun voi tutustua kaikkina vuodenaikoina, kesällä kävellen ja talvella hiihtäen.

Molemmat tunturit yhdistää läpi Pyhä-Luoston kansallispuiston kulkevat kesä- ja talvireitit. Reitin pituus on noin 30 kilometriä ja reitin varrella on useita taukopaikkoja, päivätupia ja laavuja. Kesällä reitin voi aloittaa VT 4:n varrelta, Vaiskosta (Käyräsvaara) ja vaeltaa pitkin upeaa tunturiketjua aina Pyhälle saakka. Lisää reittitietoa löydät Metsähallituksen retkikartta.fi -palvelusta (suomeksi ja englanniksi). Luontoon.fi - verkkopalvelussa on kattava kuvaus Pyhä-Luosto reitistä.

Metsähallitus haluaa vähentää luonnon roskaantumista ja jätteiden maastokuljetusten aiheuttamia haittoja. Roskaton retkeily on ekoteko sekä ainutlaatuisen luontomme että muiden retkeilijöiden viihtyvyyden hyväksi.

Kansallispuiston taukopaikoilla ei siis ole roska-astioita! Molemmista tunturikeskuksista löytyy Ekopisteet, joihin voi jättää mahdolliset jätteet. Kaiken minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat varmasti kantaa poiskin. Ethän jätä tuville mitään syötävää, näin vältytään myyrien juhlilta eikä kukaan halua syödä toisten jättämiä eväitä!